Specijalni sud u Beogradu odbio je zahtev Miroslava Miškovića da mu trajno vrati pasoš, a vlasnik Delta holdinga najavio je da će zbog toga njegovi advokati podneti zahtev da se prekine suđenje.



Sudija Vladimir Vučinić rekao je da je odbijen predlog odbrane o vraćanju pasoša, jer se protiv Miškovića vodi ozbiljan krivični postupak.

„Ovo veće ne dovodi u pitanje pretpostavku nevinosti, ali Mišković treba da zna da se protiv njega vodi ozbiljan postupak, jer postoji sumnja da je izvršio krivično delo, a prethodno je i vankrivično veće potvrdilo optužnicu po kojoj se sudi“, rekao je Vučinić.

Sudija je obrazložio da mu je put u London početkom decembra odobrio, jer je duže bio u pritvoru i da je zbog toga došlo do otežavanja poslovne komunikacije između njega i poslovnih partnera. „Vama ni u kom slučaju nije uskraćeno pravo na rad, sve poslove možete raditi i u zemlji i u inostranstvu, ali vama je to pravo ograničeno“, istakao je Vučinić.

Miškovićeva odbrana smatra da je jemstvo od 12 miliona evra u gotovini, koje je letos vlasnik Delte položio sudu, dovoljna garancija da će se odazivati na sve pozive suda. Mišković je rekao da se njegovo stanje pogoršava od suđenja do suđenja, i pored pretpostavke nevinosti, iako je Ustavni sud utvrdio da je u pritvoru bio nezakonito.

Sem zbog poslovnih potreba, Mišković je juče rekao da mu se oduzimanjem pasoša uskraćuju njegova građanska prava.

– Drugi su dobili pasoše i izlazak bez jemstva. Odluka Ustavnog suda da je moj pritvor bio neustavan nije mi donela korist. Sud nema pravo da mi blokira raspolaganje ličnom imovinom. Ali ne želim moju zemlju Srbiju da tužim, zašto da iznosimo prljav veš napolje – rekao je Mišković. On je dodao da bi možda neki ljudi želeli da otputuje i da se ne vrati u zemlju, ali da on to neće učiniti već će dokazati svoju nevinost.

Tomanović: Žalićemo se do Strazbura

Branilac Miroslava Miškovića Zdenko Tomanović najavio je da će se Miškovićeva odbrana žaliti na odluku Specijalnog suda kojom je odbijen predlog o vraćanju pasoša. Advokat je istakao da će nakon dobijanja pisane odluke, žalba biti podneta Apelacionom sudu, a „ako bude trebalo“ i Ustavnom sudu i sudu u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari