Savet UN za ljudska prava podržao je juče izveštaj po kojem je Izrael počinio ratne zločine tokom januarske ofanzive u Gazi. Sledeći na potezu je Savet bezbednosti UN. Na jučerašnjem glasanju u Savetu izveštaj su podržale gotove sve zemlje u razvoju dok su SAD i druge svetske sile bile protiv. Jedanaest evropskih i afričkih zemalja bile su uzdržane, dok su Britanija, Francuska i tri druge članice ovog 47-članog tela odbile da glasaju.

Ovakav ishod glasanja ukazuje na stare podele između SAD, Izraela i Evrope, s jedne strane i afričkih i arapskih zemalja s druge strane.

Prethodno su na ključnom glasanju u UN na kojem je odobren kontroverzni izveštaj Goldstona, svoj glas dali SAD, glas protiv da li Izrael, SAD, Britanija i još nekoliko evropskih zemalja. Besan ovakvim razvojem situacije, Izrael je zapretio da će se povući iz bliskoistočnih mirovnih pregovora. Ministar spoljnih poslova te zemlje Avigdor Liberman nazvao je Goldstonov izveštaj „lažnim“ i dodao: „Ko god glasao za izveštaj mora shvatiti da su u Avganistanu prisutni vojnici i kancelarije NATO, i ruski vojnici i kancelarije u Čečeniji“. Iako su organizacije za zaštitu ljudskih prava pozdravile Goldstonom izveštaj kao „ozbiljan i uravnotežen“, Izrael i SAD tvrde da je pristrastan.

Jigar Palmor, portparol izraelskog šefa diplomatije, izjavio je da će usvajanje rezolucije oslabiti mirovni proces. „Biće to nemoguća misija za nas da preduzmemo rizik u korist mira. Kakav mirovni proces bi trebalo započeti?

Nagoveštaji kraha bliskoistočnih mirovnih pregovora i preteće poruke koje šalje desničarska vlada Izraela ne idu u prilog Baraku Obami kojem je jedan od ciljeve spoljne politike upravo mir na Bliskom istoku.

Obiman izveštaj od 575 strana, koji je sastavila ekspertska grupa predvođena sudijom Ričardom Goldstonom, zaključuje da je Izrael upotrebio nesrazmernu silu protiv civila, da je koristio Palestince kao ljudski štit, te uništio civilnu infrastrukturu tokom upada u Pojas Gaze. S druge strane, izveštaj okrivljuje i palestinske oružane grupe među kojima je i Hamas da su svesno ubijali civile i širili teror raketnim napadima na teritoriju Izraela.

Visoki komesar UN za ljudska prava Nevi Pilej izjavila je da je od suštinskog značaja za obe strane da u narednih šest meseci sprovedu interne nezavisne istrage o navedenim zloupotrebama ljudskih prava i humanitarnog prava. Ona je upozorila da bi nekažnjivost za bilo koga odgovornog za prekršaje moglo da zada udarac miru na Bliskom istoku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari