Potpredsednik SAD Dik Čejni izjavio je juče da izraelsko-palestinski mirovni sporazum zahetva „bolne ustupke“ obeju strana, ali da će teškim radom i trudom uspeh biti postignut.
Govoreći na Zapadnoj obali, nakon sastanka s umerenim palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, Čejni je, takođe, oštro kritikovao islamsku militantnu grupu Hamas.

Potpredsednik SAD Dik Čejni izjavio je juče da izraelsko-palestinski mirovni sporazum zahetva „bolne ustupke“ obeju strana, ali da će teškim radom i trudom uspeh biti postignut.
Govoreći na Zapadnoj obali, nakon sastanka s umerenim palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, Čejni je, takođe, oštro kritikovao islamsku militantnu grupu Hamas. Prema rečima Čejnija, SAD su „jako angažovane“ ka uspostavljanju palestinske države. Postizanje tog cilj, prema rečima potpredsednika SAD, „zahteva ogromne napore za pregovaračkim stolom i bolne ustupke obeju strana. Takođe se zahteva rešenost da se poraze svi oni koji su angažovani ka nasilju i koji odbijaju da prihvate osnovno pravo druge strane na postojanje.
„Teror i raketni napadi ne ubijaju samo nedužne ljude, već i legitimne nade i težnje palestinskog naroda“, izjavio je Čejni. Abas je tražio od Čejnija da pomogne zaustavljanju dalje gradnje izraelskih naselja i vojnih operacija“. Na konferenciji za novinare, Abas je zahvalio Čejniju na podršci SAD.
Potpredsednik SAD izjavio je da SAD podržavaju pravo Izraela da se brani od raketnih napada iz pojasa Gaze i izrazio nadu da će Palestinci u svojoj državi imati „novi početak“. „Privrženost Amerike bezbednosti Izraela je trajna i nepokolebljiva“, rekao je Čejni novinarima u Jerusalimu gde se prethodno susreo s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom. Na konferenciji za novinare s Olmertom, Čejni je rekao da „SAD nikada neće vršiti pritisak na Izrael da preduzme korake koji prete njegovoj bezbednosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari