Generalni sekretar Arapske lige Nabil el-Arabi predložio je juče slanje mirovnih snaga u Siriju u cilju prekida vatre. El-Arabi koji je posetio Kipar, ocenio je da se mora izmeniti mandat posmatračke misije UN u Siriji zato što ta misija po sadašnjim ovlašćenjima ne može da zaustavi sukobe.


On je dodao da bi takve snage trebalo da održavaju mir, a ne da učestvuju u sukobima. El-Arabi je takođe pozvao Sjedinjene Države i Rusiju da nađu zajedničke tačke da bi se sukob u Siriji okončao. Šef posmatračke misije UN u Siriji, norveški general Robert Mod izjavio je u subotu da će ta misija biti privremeno obustavljena zbog sve većeg nasilja. Sirijske snage su i juče bombardovale Homs, a nastavile su se i vojne operacije u okolini Damaska.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala je juče međunarodnu zajednicu da učini sve što je moguće kako bi odgovorni za nasilje u Siriji bili izvedeni pred lice pravde, uključujući i one koji su napali posmatrače UN. Obraćajući se učesnicima 20. zasedanja Saveta za ljudska prava UN koje je juče počelo u Ženevi, Pilaj je pozvala međunarodnu zajednicu da „prevaziđe podele i radi na tome da se okonča nasilje i kršenje ljudskih prava“ u Siriji.

– Moramo takođe da učinimo sve što je u našoj moći da se na odgovornost pozovu oni koji čine nasilje, uključujući i one što su napali posmatrače UN – izjavila je bivša sutkinja Međunarodnog krivičnog suda.

Ona je još jednom pozvala režim u Damasku da prekine nasilje nad civilnim stanovništvom u Siriji i optužila sirijsku vlast da je odgovorna za zločine protiv čovečnosti. Sirijska vlada mora odmah da prestane da koristi teško naoružanje i da prekinu da bombarduje stambene četvrti, jer su to zločini protiv čovečnosti i drugi ratni zločini, rekla je Pilaj. Prema podacima UN, od marta 2011, kada su počeli protesti protiv sirijskog predsednika Bašara Al Asada, u Siriji je poginulo više od 10.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari