Potpredsednik Federacije BiH Mirsad Kebo 21. januara će dati izjavu pred Tužilaštvom BiH o više nego teškim optužbama na račun Stranke demokratske akcije, čijom su ga sivom eminencijom koliko do nedavno smatrali, a za koju on sad tvrdi da je jedina stranka u BiH koja nije raskrstila sa svojom prošlošću – ratnim milijardama i mudžahedinima, najmanje.


Optužbe koje Kebo iznosi već neko vreme najzad su se pobrinule za osrednje potrese na bosansko-hercegovačkoj političkoj sceni. To što bi njima možda mogao još više da uspori ionako zaglavljeno formiranje vlasti u kantonima, Federaciji BiH i na centralnom, bosansko-hercegovačkom nivou, trebalo bi da bude najmanja briga prozvane stranke.

Kebo, naime, već neko vreme optužuje predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića da je, kao načelnik Centra službi bezbednosti Zenica, zajedno sa penzionisanim generalom Sakibom Mahmuljinom, propustio da prijavi ratni zločin koji su nad srpskim civilom 18. aprila 1994. u Zenici na 10 metara udaljenosti od njih dvojice, počinili pripadnici odreda „El mudžahid“. Kebo tvrdi da je Tužilaštvu poslao dokumentaciju koja to dokazuje, kao i slike koje svedoče kako o tome, tako i o postojanju Centra iranske obaveštajne službe u Zenici koji su Bakir Izetbegović, Šefik Džaferović i drugi funkcioneri SDA svojevremeno posećivali.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče je ogromnom većinom glasova odbio da na dnevni red stavi predloge za ostavku odnosno smenjivanje Džaferovića sa mesta predsedavajućeg, zbog čega su poslanici Stranke za bolju budućnost Fahrudina Radončića i Stranke nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika napustili sednicu.

Džaferović je pred poslanicima rekao da su Kebine optužbe „gnusne laži i falsifikati“, da on nikada nije počinio nijedno krivično delo, ukazivao je na nedoslednosti sa datumima u Kebinim optužbama i dodao da ga niko ne bi trebao smenjivati, ukoliko bi bilo šta od iznetog bila istina, otišao bi sam.

Mirsad Kebo je u intervjuu portalu Kliker info svoje optužbe još radikalizovao tvrdnjom da su „kroz BiH tokom rata, a i poslije njega prošle milijarde dolara bez ikakvog traga, koje se danas možda koriste za finansiranje aktivnosti Islamske države (IS)“. On je najavio da će narednih dana dati dokaze od kojih će mnoge u SDA zaboleti glava i za tvrdnju: „Islamska država (IS) je već prisutna u BiH i tu ima svoje ljude“. Na primedbe iz SDA da ometa formiranje vlasti, Kebo je rekao da su dokumenti kojima on raspolaže takvi da im je „najbolje da se pokupe, odu i drugim ljudima daju da formiraju vlast“.

„SDA nema hrabrosti da otkrije mnoga pitanja kao što su ‘ko je doveo mudžahedine u BiH’, koji su apsolutno bili nepotrebni. Mudžahedini su u BiH mogli doći samo uz odobravanje jednoga ili dvojice ljudi. SDA neće da otvori ni priču o tajnim fondovima i kad sam jednom to pitao, kad me nisu zadavili“, rekao je Kebo i dodao da je rukovodstvo SDA otišlo sa kursa Sulejmana Tihića i vratilo se „onome što je neko zamislio prije 20 ili 30 godina“. On se znakovito zapitao i „zašto Bakir Izetbegović nije bio u Parizu na skupu protiv terorizma“.

Da li se radi o zloupotrebi tragedije u ograničenom političkom obračunu ili otvaranju ozbiljnih pitanja iz novije istorije, trebalo bi da odgovori Tužilaštvo BiH, čiju je profesionalnost barem Kebo, koji je pozvan da pred njime da izjavu, pohvalio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari