Crveni krst Srbije juče je uz prisustvo mnogobrojnih volontera, prijatelja i predstavnika ambasada obeležio 131 godinu svog osnivanja.
– Danas Crveni krst Srbije čine dve pokrajinske organizacije, pet gradskih i 177 lokalnih organizacija. Na svim nivoima organizovanja zaposleno je oko 600 profesionalaca, a realizacija 64 programa, koliko Crveni krst Srbije u ovom momentu ima, ne bi bila moguća bez angažovanja 60.

Crveni krst Srbije juče je uz prisustvo mnogobrojnih volontera, prijatelja i predstavnika ambasada obeležio 131 godinu svog osnivanja.
– Danas Crveni krst Srbije čine dve pokrajinske organizacije, pet gradskih i 177 lokalnih organizacija. Na svim nivoima organizovanja zaposleno je oko 600 profesionalaca, a realizacija 64 programa, koliko Crveni krst Srbije u ovom momentu ima, ne bi bila moguća bez angažovanja 60.000 volontera, pre svega mladih – izjavio je na proslavi predsednik CKS Dragan Radovanović.
Prema njegovim rečima kroz mrežu CKS od početka devedesetih do 2004. distribuirano je 650 tona humanitarne pomoći koja je dolazila od međunarodnih humanitarnih organizacija za potrebe najugroženijih kategorija stanovništva – izbeglica, privremeno raseljenih lica s Kosova i Metohije i socijalnih slučajeva. Tih godina je i do 700.000 izbeglica iz bivše Jugoslavije boravilo u Srbiji, a u jednom trenutku od 7,5 miliona stanovnika naše zemlje više od milion je bilo korisnika pomoći Crvenog krsta.
– Početkom 2004. prestali su programi pomoći od međunarodnih donatora, mada su potrebe u zemlji još velike. Danas ispod granice siromaštva živi 20 odsto stanovništva, a stopa nezaposlenosti je 33 odsto. U Srbiji još boravi više od 400.000 izbeglica iz Hrvatske, BIH i više od 130.000 registrovanih raseljenih lica s KIM. Svakodnevno se suočavamo s velikim socijalnim i ekonomskim problemima građana kojima je humanitarna pomoć neophodna. Zbog toga se veliki broj programa Crvenog krsta odnosi na svakodnevnu pomoć ljudima, kao što je to program narodnih kuhinja koji u 58 gradova obuhvata oko 19.390 korisnika, zatim program brige o starima koji uz učešće oko dve hiljade volontera pomaže oko 10.000 starih osoba, slede programi pomoći Romima preko dečjih vrtića, prevencije TBC i mnogi drugi – istakao je Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari