Mi smo početkom 2009. godine definisali dva važna zadatka za našu kompaniju, a to su misija i vizija Privrednog društva. Vizija „Termoelektrana i kopova Kostolac“ jeste dostizanje liderstva u proizvodnji električne energije i uglja, društveno odgovornog poslovanja, ali i tržišno orijentisana kompanija, značajna u svom regionu i konkurentna u Evropi, istakao je direktor Dragan Jovanović na godišnjoj konferenciji za medije.


– Mi smo ovu viziju u dobroj meri i ostvarili. Liderska pozicija u proizvodnji je možda preambiciozna, ali da budemo lideri u proizvodnji sa ovim kapacitetima veoma smo blizu. Da smo društveno odgovorni, govore priznanja koja smo dobili od Privredne komore Srbije za društvenu odgovornost, da smo profitabilni govori podatak da smo u poslednje dve godine po svim osnovima ostvarili profit u poslovanju. A da smo tržišno orijentisani, tu nemamo kud, imamo jednog jedinog kupca kome isporučujemo struju i kako se tržište u ovoj zemlji bude kretalo, tako ćemo i mi raditi, nastavio je je direktor Jovanović na godišnjoj konferenciji za medije.

Učesnicima konferencije kojoj su prisustvovali predstavnici lokalne samouprave i Elektroprivrede Srbije, pored obraćanja direktora preduzeća Dragana Jovanovića, bila je dostupna video prezentacija ostvarenih rekordnih rezultata u sva tri segmenta – u proizvodnji uglja, otkrivke i električne energije. Prezentovani su proizvodni rezultati Privrednog društva u ovoj godini, najavljeni su planovi za narednu godinu sa nastavkom investicija, kao i osvrt na ostvarivanje strateških ciljeva zacrtanih pre tri godine. Konferencija za novinare bila je i prilika da se potvrde korporativne vrednosti Privrednog društva „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, na kojima je utemeljena strategija daljeg razvoja preduzeća do 2020. godine.

-Veliko mi je zadovoljstvo da pre isteka kalendarske godine mogu da predočim potpuno ostvarivanje proizvodnih ciljeva još tokom novembra, a da su do kraja godine izvesni istorijski rezultati sva tri segmenta proizvodnje. U ponedeljak, 19. decembra, u 18 časova Termoelektrane „Kostolac“ proizvele su i prebacile 6 milijardi kilovat – sati električne energije, što je ujedno i najveća zabeležena proizvodnja električne energije od 1948. godine, od kako je počela da se proizvodi električna energija u Kostolcu. Planirana proizvodnja uglja za 2011. godinu ostvarena je već 2. novembra, a 21. decembra stigli smo do 8.990.162 tone uglja. Planirana proizvodnja otkrivke za 2011. godinu ostvarena je već 1. decembra, rekordna godišnja proizvodnja otkrivke premašena je 6. decembra- 36.880.513 kubnih metara, a očekuje se da će se proizvodnja približiti na 39 do 40 miliona kubika jalovine. Na današnji dan mi možemo da kažemo da smo ostvarili planove i imamo pravo na zadovoljstvo zbog rekorda, bez želje da stvaramo neki takmičarski duh, ali idemo u pravcu svih dokumenata i malo ih prestižemo, naglasio je Dragan Jovanović.

Govoreći o zaštiti životne sredine, direktor Jovanović je istakao da je to u poslovnoj politici važna oblast u koju se ulažu izuzetno velika finansijska sredstva.

-Privredno druŠtvo „TE – KO Kostolac“ radi na maksimalnoj zaštiti vode, zemlje i vazduha, jer je poslednjih godina u Kostolcu napravljen bitan pomak u ovoj oblasti. Termoelektrana „Kostolac A“ radi sa najsavremenijim prečišćavanjem dimnih gasova, a u planu je za narednu godinu rekonstrukcija odlaganja pepela i šljake, što će staviti tačku na taj problem. Ostaje još da se reši pitanje starog odlagališta pepela, što je najveći problem u ekologiji u Kostolcu. Njime ne možemo još da upravljamo, konstatovao je Dragan Jovanović, ali sa prvim danima 2012. godine ući će se u period trajnog zatvaranja ovog objekta. – Obećavam, ne u svoje ime, već u ime Privrednog društva, rekao je Jovanović, ko god da bude ovde, moraće u ovoj godini da stavi tačku na ovaj problem. U najmanju ruku, da imamo krajem godine dve potpuno zatvorene kasete, sa pripremljenim kasetama za njihovu konačnu rekultivaciju i sigurno će se se zaustaviti razvejavanje pepela sa njih.

Jovanović je tom prilikom posebno najavio novi projekat koji realizuje Privredno društvo RIO Kostolac. Tim pre što rekultivacija degradiranog zemljišta nije samo zakonska obaveza već i strateško opredeljenje privrednog društva, na čemu su urađeni veoma krupni projekti.

– Zadovoljstvo mi je da vas obavestim da ulazimo u jedan projekat koji je veoma važan, naziva „Projekat za podizanje i eksploataciju 15 hektara vinograda na tehnički rekultivisanoj površini spoljnog odlagališta kopa Drmno“. Ovo je projekat koji treba da afirmiše sva nastojanja koja smo do sada imali, da kvalitetno rekultivišemo i vraćamo u osnovnu namenu devastirana područja. Projekat je uradio Poljoprivredni fakultet iz Zemuna i izvesno je da ćemo ići u taj projekat, a investitor je Privredno društvo „RIO“ iz Kostolca. Oni će biti nosioci ovog posla i želim da se ovom prilikom da im se zahvalim na angažovanju. Ovaj projekat može da bude jedna nova stranica u budućnosti naših rekultivacija, istakao je Jovanović.

Privredno društvo TE- KO Kostolac je u prvih 9 meseci ostvarilo prihod od 15,4 milijardi dinara, što daje garanciju da će ukupan prihod biti preko 20 milijardi dinara.

-U prvih 9 meseci ostvarena je neto finansijska dobit od 3,2 milijarde dinara, ta vrednost se najverovatnije neće održati do kraja ove godine, ali svakako se očekuje da će Privredno društvo pozitivno poslovati u ovoj godini.

Nezaobilazna bila je i tema društveno odgovornog poslovanja, odnosno ulaganja napora kompanije u poboljšanje uslova života lokalne zajednice.

– Pokušavamo da kompenzujemo sve negativne posledice koje donosimo ovom kraju društveno odgovornim poslovanjem. Radimo kompletne vodovodne sisteme u tri cela naselja u ovom kraju, kao i mreže za toplifikaciju i nadam se da će do kraja godine to i završiti u selu Klenovnik. Finansijski nije značajno, ali meni je veoma važno odlikovanje u humanitarnoj akciji „Bitka za bebe“, u okviru koje smo finansirali kupovinu dva inkubatora za bolnicu u Požarevcu. Od svih nagrada i priznanja koje smo dobili u 2011.godini, meni je izvesno najvažnije i najznačajnije priznanje koje nam je dodelio naš sistem, Elektroprivreda Srbije. Mi smo dobitnici jubilarne plakete sa priznanjem „Đorđe Stanojević“, kao jedino privredno društvo EPS-a koje je dobilo ovo priznanje u 2011, naglasio je Dragan Jovanović.

Govoreći na kraju i o socijalnom partenrstvu sa sindikatima u preduzeću ali i o poslovnoj politici usmerenoj prema zdravlju zaposlenih, naglasio je da je 2439 radnika bilo obuhvaćeno lekarskim pregledom u ovoj godini od toga 1700 radnika u ambulanti na Kopu Drmno. Primljeno je 60 novih radnika, dok je u penziju i po drugim osnovama kompaniju napustio 51 radnik. Što se tiče saradnje sa sindikatima, po njegovom mišljenju napravljen je značajan pomak jer su zaposleni dobili jedan veoma kvalitetan kolektivni ugovor. Govoreći o izradi nove organizacione šeme direktor Dragan Jovanović je konstatovao da je sindikat pokazao prilično visok nivo svesti o interesu kompanije.

Da kop „ Drmno“ bude najbolji na Balkanu

-Veliko mi je zadovoljstvo što smo otvorili perspektivu za dalji razvoj, danas bih rekao da je ovaj energetski sistem izuzetno dobro organizovan. Pošto ovo Privredno društvo ne može da bude najveće, onda može da bude najbolje i mislim da smo na dobrom putu da to i postanemo. Pre nekoliko dana, Privredno društvo je potpisalo ugovor sa najznačajnijom i najboljom nemačkom firmom za proizvodnju električne energije i uglja „Vatenfall“o konsultantskom poslu za podizanje performansi Površinskog kopa „Drmno“, u smislu dizanja efikasnosti opreme, a takođe i poboljšanja organizacije i održavanja. Namera i želja svih nas je da PK „Drmno“ bude najbolji površinski kop na čitavom Balkanu, izjavio je novinarima Milan Jakovljević, predsednik Skupštine PD TE- KO Kostolac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari