Kako sam razumeo optužnicu, nikako, ovim rečima je vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković odgovorio sudiji Specijalnog suda Vladimiru Vučiniću na pitanje da li razume za šta se tereti i da li se oseća krivim.

– Prvo moram da kažem da optužnicu nisam razumeo, odnosno razumeo sam samo jedan deo, a to su lični podaci, kvantitativni pokazatelji i datumi, ali iako srpski jezik govorim i poznajem, nijednu rečenicu osim toga nisam razumeo, a ponajmanje da sam ja za nešto odgovoran. Ne razumem zašto sam ja ovde i ne prepoznajem sebe ni u jednoj rečenici, kad je ovde reč o primeru jednog uspešnog posla, rekao je Mišković uznemirenim tonom. Na insistiranje sudije Vučinića da odgovori na pitanje, nastavio je: „Nisam kriv i ne osećam se krivim.“ Pošto je sudija Vučinić ipak želeo da zna da li postoji nešto posebno što Mišković ne razume, vlasnik Delta holdinga je odgovorio „da ne razume kako mogu da budu u optužnici dva kontrolna akcionara“, on i vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković.

– Kontrolni akcionar znači da je to većinski akcionar. Nije mi jasno kako i većinski i manjinski zajedno i pojedinačno mogu da budu kontrolni, naveo je Mišković.

Svi ostali okrivljeni su juče negirali krivicu. Miroslavu i Marku Miškoviću sudi se u Specijalnom sudu zbog zloupotreba i malverzacija u putarskim preduzećima. Zajedno sa njima sudi se i vlasniku „Nibens grupe“ Milu Đuraškoviću. Suđenje prate strani posmatrači, pravni eksperti i advokati iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Kanade, koje je angažovao vlasnik Delte.

Optužnica Specijalnog tužilaštva je napisana na 122 strane i ima više od 10.000 stranica u spisima predmeta. Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara. Ukoliko se dokaže njihova odgovornost, zaprećena im je kazna do 10 godina zatvora. Mišković je za odbranu sa slobode svojevremeno platio položivši jemstvo od 12 miliona evra.

Toga i perika

Najuočljiviji strani posmatrač bio je Jan Forester, koji je nosio crnu togu i periku, a istovremeno je i pravni zastupnik Miškovićeve firme Hemslejd. Strani posmatrači će se smenjivati na suđenju, a troškove rada i boravka snosi Mišković.

Grejanje

Nakon što je posle više od dva sata pročitana optužnica, optuženi su obavestili sud da u prostoriji za optužene nema grejanja, pa je sudija Vladimir Vučinić saopštio da će grejanje biti uključeno.

Ko su strani posmatrači

Timoti Oti, specijalizovan za građanske slobode

Advokat sa Oksforda (Triniti koledž), punopravni zastupnik od 2006. Specijalizovan za građanske slobode i ljudska prava, ali i za međunarodno javno pravo. Zastupao sportske i olimpijske organizacije oko londonske Olimpijade. Član savetodavne grupe Forin ofisa za ljudska prava. Član pro bono odbora UNHCR, Upravnog odbora Udruženja pravnika Komonvelta…

Stiven Džefri Rejdkejker, advokat, lobista i bivši činovnik Bušove administracije

Trenutno je savetnik u Nacionalnom projektu za bezbednost Dvopartijskog centra za politiku. Duže od dvadeset godina bio je na položajima u sve tri grane američke vlasti. Od 2002. do 2006. bio je pomoćnik državnog sekretara, a posle toga rukovodio je u tri biroa Državnog sekretarijata: za kontrolu naoružanja, za međunarodnu bezbednost i za neširenje nuklearnog naoružanja. Bio je i glavni savetnik Odbora za nacionalnu bezbednost Predstavničkog doma Kongresa i pisao je nacrte zakona kojima je stvoreno Ministarstvo nacionalne bezbednosti. Diplomirao je i stekao zvanje mastera na Univerzitetu u Vidžiniji 1985.

Ijan Forester, savetnik za trgovačko i konkurencijsko pravo

Savetnik kompanija, suverenih država i drugih vladinih organa, privrednih društava i privatnih lica za evropsko pravo, naročito trgovačko, konkurencijsko, carinsko; za carinske poslove, međunarodno trgovačko pravo, intelektualno vlasništvo i ustavno pravo u raznim granama. Pred nacionalnim sudovima i posredničkim telima, pred Opštim evropskim sudom i pred Evropskom komisijom zastupao je: BBC, Kenon, Dipon, Evropsku komisiju, Glakso Smit Klajn, vladu Gibraltara, Liberalno demokratsku stranku (Britanije), Majkrosoft, Fajzer, Škotski fudbalski savez, Tošibu, Tojotu, UEFA, Junion karbajd, kao i brojne privatne ličnosti, državne činovnike i njihove porodice.

Matijas Princ, advokat, specijalista za zaštitu ugleda

Nemački advokat poznat po zaštiti ugleda i privatnosti, u stvarima kleveta, medija, zabave i sporta. Zastupao je firme poput Audi Folksvagena, T-mobajla, kao i ugledne ličnosti: švedsku kraljevsku porodicu, princezu Karolinu hanoversku, sultana od Bruneja, princa Alberta od Monaka, Helmuta Njutna, Dejvida Bekama itd. Diplomirao na Harvardu i doktorirao u Hamburgu 1985, gde je osnovao firmu Princ Najdhart Engelšal. Zastupao je sportiste i klubove nemačke prve lige, kao i predsednike velikih firmi poput Audi Folksvagena, Simensa i Dojče telekoma. Zastupajući švedsku kraljevsku porodicu protiv nemačkih medija ishodio je najveću odštetu ikada dosuđenu u Nemačkoj – 400.000 evra. Na Slobodnom univerzitetu u Berlinu predaje medijsko pravo, zaštitu privatnosti i klevetu.

Brendan Mek Givern, specijalista za trgovačko pravo

Izvršni partner u ženevskoj kancelariji firme Vajt i Kejs. Vodi ogranak firme koji se bavi Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO). Specijalista za međunarodno trgovačko pravo. Savetuje kompanije, industrijska udruženja i suverene države; predstavlja države članice WTO u medijacijama, nagodbama i apelacionim postupcima. Bio je član apelacionog veća WTO u sporu Evropske zajednice protiv SAD oko antidampinškog zakona iz 1916.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari