Vanraspravno krivično veće Specijalnog suda odbilo je žalbe vlasnika Delte Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i vlasnika Nibens grupe Mila Đuraškovića, na odluku o produženju pritvora.


Portparolka Specijalnog suda Maja Kovačević izjavila je da je osim što su odbijene žalbe, preinačeno i rešenje o određivanju pritvora. Naime, u razloge za određivanje pritvora više neće ulaziti opasnost od ometanja istrage, odnosno uticaja na svedoke, već ostaju samo određivanje pritvora zbog opasnosti od bekstva, kao i zbog uznemirenja javnosti.

Na osnovu odluke KV veća Specijalnog suda o odbijanju žalbe, sudija za prethodni postupak razmatraće predlog odbrane Miroslava i Marka Miškovića da uz polaganje jemstva budu pušteni u kućni pritvor uz obavezu da nose elektronske narukvice i predaju pasoše.

Predlog o visini jemstva odbrana vlasnika Delte i njegovog sina nije dala, već je to ostavila sudu da sam proceni. Prema nezvaničnim objašnjenjima iz pravosudnih izbora, ta suma može da ide čak do cifre za koju su Miškovići osumnjičeni da su nezakonito prisvojili u preprodaji putarskih preduzeća, a koja iznosi oko 20 miliona evra. Đurašković se sumnjiči za oko 10 miliona evra.

Miškovići i Đurašković su u pritvoru od 12. decembra, dok su ostala sedmorica osumnjičenih u ovoj istrazi prethodnih meseci puštena da se brane sa slobode. U prva tri meseca o pritvoru odlučuje Specijalni sud, a u sledeća tri, od ukupno šest, što je rok za podizanje optužnice, Apelacioni sud. Praktično i pre sledećeg odlučivanja o produženju pritvora 9. marta, moguće je puštanje da se brane sa slobode. Koordinator službi bezbednosti koje vode antikorupcijsku borbu Aleksandar Vučić pre desetak dana najavio je da očekuje da optužnica protiv Miškovića bude podignuta za mesec dana.

Potreban stav Tužilaštva

Rešenje KV veća Specijalnog suda o pritvoru za Miškoviće i Đuraškovića do juče popodne nije zvanično stiglo u Tužilaštvo za organizovani kriminal. Kada se Tužilaštvo izjasni o rešenju, moguće je da sudija za prethodni postupak odlučuje o odbrani sa slobode uz jemstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari