Mišković: Osudite me odmah, da ne gubim zdravlje 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (arhiva)

Veće Specijalnog suda danas je odbacilo predlog odbrane da se razdvoji sudski postupak i da se ubuduće odvojeno sudi biznismenu Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i još troje optuženih za utaju poreza.

Njima će i u ponovljenom postupku koje je juče počelo, biti suđeno zajedno sa još osam optuženih kojima se na teret stavlja zloupotreba putarskih preduzeća. Sud je takođe odbacio i predlog da se oglasi nenadležnim i predmet prebaci osnovnom sudu koji je nadležan za krivična dela utaje poreza.

Ovoj odluci prethodila je rasprava između okrivljenog Miroslava Miškovića i predsednice veća Maje Ilić. Mišković je, obrazlažući predlog za razdvajanjem postupka, naveo da ga je ovaj sudski proces koštao zdravlja.

– Samim ulaskom u sudnicu, počinjem vrlo loše da se osećam. Vi ste već napravili štetu državi, ali ne pravite dodatnu štetu. Zašto radite protiv zakona – izgovorio je Mišković, pre nego što ga je sutkinja Ilić prekinula i izrekla opomenu. Na to je reagovao njegov branilac Zdenko Tomanović sa opaskom da ne može sud okrivljenom da uskraćuje pravo da misli.

– Ima pravo da misli, ali ne i da kaže. Ne dozvoljavam okrivljenom da mi se obraća na ovaj način. Njegov govor je pežorativan, omalovažavajući i neprimeren sudu – kazala je Ilić.

Mišković je nastavio tvrdnjom da, ukoliko se proces ne razdvoji, iz zdravstvenih razloga neće moći da prisustvuje pretresima.

– Molim vas, osudite me odmah, da ne gubim više zdravlje. Nije primereno ovako se ophodiiti prema vodećem srpskom privredniku – naveo je Mišković.

Njegov advokat Zdenko Tomanović je na samom početku suđenja zatražio od veća da se razdvoji postupak u odnosu na optužene kojima se sudi zbog utaje poreza. Takođe, zatražio je i da se Specijalni sud oglasi nenadležnim, pošto ovo krivično delo spada u nadležnost osnovnog suda.

– Time što se ovaj postupak vodi u Specijalnom sudu, u javnosti se stvara stigma krivice, pošto je implikacija da optužbe protiv Miroslava Miškovića imaju veze sa organizovanim kriminalom – naveo je Tomanović uz opasku da bi nepotrebno zadržavanje pred sudom koji nije nadležan stvorilo otežavajuće okolnosti po zdravstveno stanje njegovog klijenta. Sa Tomanovićevim predlogom su se saglasili branioci svih ostalih optuženih.

Tomanović je takođe zatražio i odlaganje postupka, dok Apelacioni sud ne razmotri rešenje vanpretresnog veća Višeg suda koje je izreklo privremenu meru obezbeđenja dela imovine firme Hemslejt trejding. Kako se radi o imovini stranog pravnog lica, Tomanović je smatrao da i prestavnik te kompanije treba da bude prisutan.

Sudsko veće je odbacilo njegov predlog koji se ticao razdvajanja postupka, navodeći da je isti predlog u više navrata istican u protekle dve nedelja. Sutkinja Maja Ilić se saglasila da Specijalni sud nije nadležan za krivično delo utaje poreza, ali je „zbog specifičnosti situacije“ odlučila da isti ne razdvoji.

Drugi Tomanovićev predlog je prihvaćen, zbog čega je postupak odložen do odluke Apelacionog suda.

Podsetimo, u junu prošle godine Specijalni sud je osudio Miroslava Miškovića na pet godina zatvora za pomaganje pri utaji poreza sinu Marku. Za deo optužnice koji ga je teretio za malverzacije sa putarskim preduzećem, zbog čega je i proveo u pritvoru osam meseci, je oslobođen. Krajem septembra ove godine, Apelacioni sud je potvrdio oslobađajući deo optužnice, dok je za utaju poreza naložio ponovno suđenje. Osim njega, na optuženičkoj klupi se nalazi i njegov sin Marko Mišković, biznismen Milo Đurašković i još osam optuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari