Mišković: Šest godina ponavljam da nisam kriv 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Prošli put sam osuđen bez dokaza. Nemojte i ovoga puta da ponavljate istu grešku – kazao je vlasnik kompanije Delta, obraćajući se veću Specijalnog suda u Beogradu na glavnom pretresu postupka koji se protiv njega, njegovog sina Marka i još tri osobe vodi zbog optužbe da su utajili porez.

Mišković je istakao da tužilaštvo nije tokom prvobitnog suđenja iznelo nijedan dokaz kojim bi pokazalo da je on sa predumišljajem savetovao svom sinu da zanemari poreske obaveze.

– Da bi se utvrdila krivica, mora da se utvrdi postojanje krivičnog dela, a tužilaštvo nije iznelo nijedan dokaz osim mišljenja Narodne skupštine. Zatim, nužno je dokazati gde, kada i kako je krivično delo počinjeno, a tužilaštvo ni to nije učinilo. Najzad, tužilaštvo je trebalo da dokaže postojanje predumišljaja kod mog sina i mene, što nije učinilo. Uostalom, samo tužilaštvo, kao i sud, su imali dilemu da li je uopšte bilo poreske obaveze. Kako sam onda ja mogao da znam da ta obaveza postoji? Šest godina ponavljam, moj sin i ja nismo počinili nijedno krivično delo – kazao je Mišković.

Njegovo obraćanje sudu usledilo je nakon zahteva njegovog advokata Zdenka Tomanovića, koji je insistirao da sud iz spiska dokaza izuzme pojedine dokumente koje je predložilo tužilaštvo. Tomanović je, između ostalog, zatražio izuzeće presude Upravnog suda koji je ustanovio postojanje poreske obaveze za Miškoviće, kao i mišljenje Ministarstva finansija.

Tužilaštvo za organizovani kriminal se, predvidivo, usprotivilo ovom predlogu, tvrdeći da je presuda Upravnog suda, kao i naknadna potvrda presude Vrhovnog kasacionog suda, doneta po tužbi optuženih u ovom postupku.

U toku pretresa, sudu se obratio i advokat Koja Kon, pravni zastupnik kompanije „Hemslejt trejding limited“ kojoj su zbog ovog postupka zamrznute akcije koje poseduje u kompaniji „Delta Agrar“.

– U optužnici ne vidimo da je Hemslejt bio na bilo koji način povezan sa izvršenjem bilo kog krivičnog dela. Takođe, ne vidimo da je Hemslejt primio materijalnu korist koja je proistakla iz navodnog krivičnog dela zbog koga se sudi. Sve to nas navodi na zaključak da je privremena mera doneta uz nedostatak činjeničnih osnova – kazao je Kon.

Podsetimo, u junu 2016. godine Miroslav Mišković je osuđen na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara jer je, kako je tada saopšteno, pomogao sinu Marku Miškoviću da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara. Istom odlukom, Mišković je oslobođen optužbi da je oštetio putarska preduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Apelacioni sud u Beogradu je potvrdio oslobađajući deo presude, ali je u osuđujućem delu pronašao „bitne povrede postupka“, zbog čega je Višem sudu naložio ponavljanje postupka.

Mišković i njegov sin Marko uhapšeni su u decembru 2012. godine, a posle višemesečnog boravka u pritvoru, pušteni su da se brane sa slobode. Tada su uhapšeni i direktor „Nibens grupe“ Milo Đurašković i njegovi saradnici kojima se takođe zbog utaje poreza i finansijskih zlouptreba u vezi s FAM-om iz Kruševca.

Trenutno se pred Višim sudom zajedno vodi postupak zbog utaje poreza i zbog zloupotrebe putarskih preduzeća. Naredni glavni pretres zakazan je za 18. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari