Zadatak sa takmičenja „Misliša“ namučio četvrtake: Da li možete da ga rešite? (FOTO)

Ostavite komentar


  1. Naravno, zadatak nije dobro definisan. Neprecizan je i potpuno konfuzan.

    Zato, ne može ni da se reši.

  2. Zadatak nije dobro definisan, nije jednoznačno određen, jer nije naznačeno da se misli na kockice za
    društvene igre!

  3. Pošto je i moja unuka bila na tom takmičenju, proverio sam taj zadatak. Ona ide u treći razred pa 25. zadatak ima tri kockice, ali tamo piše da su to kockice iz igre čoveče ne ljuti se. Pošto su kockice tako obeležene, da suprotne strane imaju zbir 7, (1+6, 2+7, 3+4), nije teško odrediti ukupan zbir. Pitanje je da li su toga i đaci svesni.

  4. Ovakav zadatak je bio i za učenike 3. razreda, samo su bile tri kockice. Ako ne znaš kako tačno izgleda kockica ne možeš ni da ga rešiš.

  5. Zadatak nije precizno definisan. U zadatku ne piše da se radi o kockicama za društvene igre!

  6. Da li su deca duzna da znaju kako izgleda raspored tackica na kockicama za drustvene igre? Zadatak je nepotpun. Jedino sto je trebalo je da sa strane nacrtaju jednu kockicu i da deca dobiju priliku da shvate kako su tackice rasporedjene.

  7. U zadatku nije dato šta podrazumeva pravilna raspodela tačkica, a od toga zavisi rezultat.

  8. Zašto bi deca trebalo da znaju koliki je zbir dve suprotne strane kocke?

  9. Onaj ko je sastavljao zadatke očigledno nema ideja, a verovatno ni mnogo razuma, pošto je isti zadatak dao i za treći i za četvrti razred. Razlika je samo u broju kockica, dok je smisao isti.

  10. A gornja strana koja nije zalepljena se ne računa? I ona je spoljašnja, tako da zbir ne može biti 77, zavisi od toga koja je tačkica na vrhu.

  11. Zadatak je super ali postavka nije.

    Prvo, nije napisano da su u pitanju kockice za drustvene igre.

    Drugo, nije korektno ocekivati da je ucenicima poznat raspored brojeva, jer kockica za igru nije matematicki pojam. Sve sto nije pojam iz matematike koji se uci u skoli mora biti precizno definisano.

  12. Bez veze!
    Zasto se podrazumeva da deca znaju sta je pravilan raspored na kockicama?
    To je obesmisljavanje matematike.

  13. Zato što ih na vreme spremaju za kockarnice kojih ima u izobilju oko svake škole?
    Kakva država takav i zadatak iz matematike.

  14. Izgled kockice mora da se da u zadatku jer upravo ispred sebe imam kockicu gde zbir nasprmnih nije 7

  15. …e sada vidite na delu „rusku“ matematiku, u kojoj je jedini cilj napraviti konfuziju i nemuštim postavljanjem stvoriti bauk za navek kod onoga ko i ima volje da se ove ludosti dohvati !

  16. Za mene bi tackice u ovakvom zadatku bile temena. Jako lose postavljen zadatak. I zasto bi iko morao da pretpostavi da se radi o kockicama za Jamb ili Ne ljuti se covece?

  17. – Sta je to: crno, dlakavo, ima rep, prede i ima 8 nogu?
    – Paaaa…ne znam!?
    – To je macka!
    – Cek, kako macka, a ima sest nogu?
    – Pa to sam dodao da zagonetka bude teza!

  18. Deca 4. razreda teško da su videla kockice… Ovaj zadatak je pravio neko sa 50 + godina i potpuno je nesvestan okruženja u kojem odrastaju današnji desetogodišnjaci…

  19. Moja ćerka je rešavala ovaj test. 25 zadatak nije pravilno definisan. Ali 23 je još zanimljiviji. Da li možete da upotrebite pola jajeta za tortu? Matematički da, ali praktično ne.

  20. Zadatak je fantastičan, ali bez obzira da li lepili uvek 6 na 1, 2 na 5 ili 3 na 4 zbir svih spoljašnjih tačkica će uvek biti isti, 77.
    Zanimljiv zadatak, sve pohvale!

  21. Добар задатак!
    Деца знају како изгледа коцкица јер играју игри „Не љути се човече“ и „Јамб“. Ако су играли ове игре сигурно су вртели коцкицу и уочили правилност распореда тачкица на њој. Драги родитељи, баке, деке, деца су природно радознала и домишљата само је потребно да им покажете да, осим игрица на мобилном телефону постоје још забавније игре које могу играти уживо, прво са вама а онда и са другарима.

  22. Ovo nije u redu,jer smo saznali da su kockice standardizirane a proizvoljno obelezene. Trebalo je naglasiti da su kockice za društvene igre a ne neki drugi format.

  23. Добар задатак!
    Деца знају како изгледа коцкица јер играју игре „Не љути се човече“ и „Јамб“. Ако су играли ове игре сигурно су вртели коцкицу и уочили правилност распореда тачкица на њој. Драги родитељи, баке, деке, деца су природно радознала и домишљата само је потребно да им покажете да, осим игрица на мобилном телефону постоје још забавније игре које могу играти уживо, прво са вама а онда и са другарима.

  24. Ko kaže da deca ne igraju društvene igre i sl.? Moja igraju i društvene igre i bave se sportom i osmišljava svoje društvene igre, ali igraju i igrice na tel. I ovo nema veze sa tim. Nije dobro postavljen zadatak!!!!

  25. Nije čak samo za treći i cetvrti, i u sedmo i petom, ne znam za sesti je bilo i sviđa je bilo rešenje 77, ja sam sedmi i rešio sam ali samo jer nam je dežurna nastavnica malo pomogla

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.