Mit o S. O: Da li će FPN dobiti mršavu šesticu za prolaz ili se, ipak, vidimo u sledećem roku? 1Foto: Jovana Stanković/ Danas

Izbor dekana Fakulteta političkih nauka još jednom je u ogolio istinu koju, u neku ruku, svi znamo, ali je nerado priznajemo – seksualno uznemiravanje je i te kako prisutno u obrazovnim ustanovama u Srbiji.

Gotovo da ne prođe godina, a da do javnosti ne dospeju optužbe na račun profesora koji sa studentkinjama, ako ništa drugo, komuniciraju na neprimeren način. Da ne bude zabune, ni studenti nisu izuzeti, samo je u patrijarhalnim društvima o tome sramota pričati.

Slučaj profesora S. O. koji je za deset godina uspeo da dođe od smene sa mesta prodekana zbog prijave za seksualno uznemiravanje, do kandidature za dekana, verovatno je jedan od flagrantnijih slučajeva gaženja dostojanstva institucije koja, bar bi tako želela, treba da obrazuje intelektualnu elitu koja će sutra da učestvuje u izgradnji (ne)demokratskog društva.

Umesto gajenja demokratije, FPN je tokom poslednjih godina odslikavao društvo u kakvom živimo – na izborima za studentski parlament dešavalo se da slučajno kroz prozor iskoči po koji spisak ko je “naš”, a ko “njihov”, za rukav se vukao svako ko ima status studenta, a obećavane su i povlastice za one koji ipak nisu lako potkupljivani.

Mit o S. O: Da li će FPN dobiti mršavu šesticu za prolaz ili se, ipak, vidimo u sledećem roku? 2
Nina Čolić – Foto: Danas/Radenko Topalović

Kao što u javnosti okrećemo glavu kada su u pitanju žrtve nasilja i seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, ni FPN nije ostao imun na ćutanje.

Godinama se priča po hodnicima i čitaonicama da je navodno S. O. poznat po nešto “neformalnijoj” komunikaciji sa studentkinjama.

Godinama se priča o prijavi, koja je u jednom momentu dobila status mita, iako se poslednjih dana pokazlo da je i te kako stvarna.

Godinama se priča i o drugim zaposlenima na fakultetu koji navodno nisu ništa bolji po svom ponašanju od S. O, samo su imali sreće da ih niko još nije prijavio.

Ne treba zaboraviti da sa druge strane stoje profesori, asistenti i stručni saradnici, koji su stali uz studente i tražili da se slučaj S. O. samo istera na čistac.

No, po svemu sudeći, S. O. će nastaviti da bude profesor, ali pitanje je da li će svi oni koji su izrazili nezadovoljstvo njegovim, zamalo, izborom na mesto dekana ostati studenti, pa i stručni saradnici ili će čistka doći, ma ko novi na tu poziciju došao.

Ostaje da vidimo da li će FPN dobiti mršavu šesticu za prolaz na ovom ispitu ili se ipak vidimo u sledećem roku.

Ako ga bude.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari