Nominacija republikanca Džona Mekejna za predsednika SAD postala je juče još ubedljivija kada je neočekivano dobio podršku svog, sada bivšeg rivala Mita Romnija.
Dok se Republikanska partija priprema za novembarske izbore za čelnika Bele kuće, Romni je stavio po strani svoje političke i lične razlike i podržao Mekejna.

Nominacija republikanca Džona Mekejna za predsednika SAD postala je juče još ubedljivija kada je neočekivano dobio podršku svog, sada bivšeg rivala Mita Romnija.
Dok se Republikanska partija priprema za novembarske izbore za čelnika Bele kuće, Romni je stavio po strani svoje političke i lične razlike i podržao Mekejna. Prošle nedelje Romni je odustao od daljeg takmičenja, predlažući delegatima koji su ga podržali, njih 288, da svoju podršku preusmere na Mekejna. Iako neće svi glasati za Mekejna, mada dovoljan broj hoće, republikanski favorit biće bliži broju od 1.191 glasa delegata neophodnih za dobijanje nominacije za predsednika SAD. Mekejn trenutno ima podršku 843 delegata.
U zajedničkom saopštenju u Bostonu, Romni je zanemario lična neslaganja između sebe u Mekejna i istakao: „Kako se glavni izbori bliže pravi čovek koji će predstavljati republikance se pojavljuje“. Romni je dalje istakao da nije zaboravio kvalitete Mekejna kao lidera u vreme rata, koji je za razliku od demokratskih kandidata, bio stvarni heroj Amerike.
S druge strane, Mekejn, koji se tokom izbora žalio na Romnijeve potajne taktike, juče je rekao da se Romni borio „dostojanstveno“ tokom cele kampanje.
Podrškom Mekejnu, Romni je sebi prokrčio put da kasnije postane zamenik predsedničkog kandidata. Mekejn je izjavio da očekuje da mu se Romni pridruži u kampanji krajem godine.
Konzervativnija pozadina Romnija pomoći će Mekejnu, tvrde analitičari, koji je više umereniji u republikanskoj partijskoj bazi. Ovaj takozvani „savez Romni – Mekejn“ predstavlja i dodatni pritisak na Majka Hakabija, koji je još u trci, iako Mekejn dosta prednjači u odnosu na njega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari