Ovaj svojevrsni spektakl američkog demokratskog sistema (neki cinici sa strane više ga tretiraju kao cirkus) protutnjao je kroz Ajovu, jedno od središta ruralne Amerike. Šatre su sklopljene juče ujutru i pod hitno premeštene u Nju Hempšir – na poprište drugog nastavka ovog višemesečnog predizbornog plej-ofa.

Na čelu kolone je favorit, umereni socijal-konzervativac Mit Romni, ali posle dramatičnog finiša jedne bukvalno mrtve trke (bez premca u istoriji) završene pred zoru, njegovom prednošću od samo osam glasova: 30.015 prema 30.008 koliko je dobio „hrišćanski fundamentalista“ Rik Santorum.

Neizvesnost oko konačnog ishoda, apsolutno do poslednjeg trenutka, učinila je da su favoriti Romni i Santorum – svaki sa procentom od 24,5 odsto dobijenih glasova – istovremeno proglasili pobedu posle zatvaranja birališta. Učinio je to isto, reda radi, i trećeplasirani Ron Pol (21,5 odsto), dok su se preostali kandidati za nominaciju Njut Gingrič (13 odsto), Rik Peri (10 odsto), Mišel Bakman (pet odsto) i Džon Huntsmen (jedan odsto), bez većeg komuniciranja sa novinarima juče zaputili u Nju Hempšir, gde ih u utorak čeka nova borba. Izuzetak je jedino Peri, bivši guverner Teksasa, koji se vratio u svoj Hjuston, nameran, kako se nezvanično saopštava, da digne ruke od dalje trke.

Što se tiče konačnog ishoda, predizborna premijera u Ajovi završena je prema predviđanjima – ali pod okolnostima koje se, u prvim ovdašnjim merodavnim analizama – ocenjuju kao iznenađujuće dramatične. To se, naravno, prevashodno odnosi na proboj doskorašnjeg senatora iz Pensilvanije Rika Santoruma (55), potvrđenog već na startu kao potencijalno glavna opasnost favorizovanom Mitu Romniju (64). Santorum je veliki deo svojih finansijskih sredstava i raspoloživog vremena za kampanju potrošio proteklih meseci upravo u Ajovi, ali je pitanje, međutim, koliko će (sa svojom zasad znatno slabijom dolarskom kondicijom u odnosu na suparnika) izdržati u ovom eliminacionom maratonu, koji će potrajati sve negde do pred kraj maja.

– Niko od kandidata neće imati neophodan broj glasova pre aprila, a možda i maja… U svakom slučaju, zadovoljni smo kako je počelo, ali za nas je najvažnije da je naš plan počeo da se realizuje – rekao je u prvom posleponoćnom susretu sa novinarima Romnijev glavni politički savetnik Erik Fernstrom. Njegov šef nije se mnogo izjašnjavao. U utorak pred zatvaranje birališta, poručio je jedino da je ovo „obećavajući početak“ i da je za njega krenulo „prema očekivanjima“. Odnosno, kako je skromno zaključio, da je on mnogo više okrenut prema onome što ga novembra čeka protiv Obame.

Utornički kokus u Ajovi označio je početak petomesečnog kvalifikacionog maratona republikanaca za predsedničku nominaciju, koji će se održati u svih 50 država iz sastava SAD, kao i na nekoliko pridruženih teritorija (Portoriko, Guam). Ta prva predizborna faza u principu ne važi za partiju koja već ima svog čoveka u Beloj kući – kao što je to sad slučaj sa demokratama i Obamom, koji ima ustavno pravo na još jedan mandat.

Širom Ajove (nešto preko tri miliona stanovnika, od toga, sveukupno, jedva desetak procenata crnaca i Latinosa) prekjuče je glasalo oko 120.000 republikanaca, od skoro 650.000 registrovanih članova te partije u ovoj izrazito konzervativnoj državi američkog srednjeg zapada. U glavnom gradu De Moinu održan je preksinoć završni skup na kome je proglašen zvanični rezultat prethodnog prvog nadmetanja kandidata za partijsku nominaciju, a potom je izabrano i 25 predstavnika Ajove na avgustovskoj nacionalnoj konvenciji republikanaca u Tampi (Florida), koja će se konačno izjasniti o Obaminom izazivaču na izborima 6. novembra.

Posle Ajove i Nju Hempšira (kroz nedelju dana) u naredna dva utorka (što je, po tradiciji, izborni dan u SAD) slede preliminarna izjašnjavanja u Južnoj Karolini i na Floridi. Taj ciklus ubrzava se u februaru (bira sedam država), a 6. marta je „super utorak“ sa glasanjem u čak 12 država. Traka se zaustavlja 26. juna, u državi Juta, posle čega, krajem avgusta, sledi završna nacionalna konvencija Republikanske partije sa izjašnjavanjem o predsedničkom kandidatu.

Demokratska konvencija, 2. septembra, sa Barakom Obamom kao već poznatim kandidatom, biće lišena neizvesnosti. Osim jedne – ko će se pojaviti na listi kao njegov izabranik za posao potpredsednika, umesto Džoa Bajdena, koji je najavio odlazak u penziju po isteku sadašnjeg mandata. Oko toga je u opticaju već nekoliko kombinacija, uključujući i onu sa prekomandom Hilari Klinton iz Stejt Departmenta na mesto broj dva Obaminog izbornog listića.

Obamin štab: Pobedio ekstremista

Vašington – Izborni štab predsednika Baraka Obame ocenio je juče da je na izborima za predsedničkog kandidata republikanaca u Ajovi pobedio „ekstremistički kandidat“. „Ekstremistički program partije ‘Čajanka’ odneo je čistu pobedu“, saopštio je direktor Obamine kampanje Džim Mesina. Bez obzira na to ko će biti kandidat republikanaca, demokrate će morati da se bore protiv, kako je naveo Mesina, „nekoga ko je prihvatio te ideje da bi pobedio, obećavajući da će prepustiti Volstritu da diktira svoja pravila, da će se ponovo vratiti na pitanje prava homoseksualaca, da će ostaviti neograničeno dugo snage u Iraku. Romni je u politiku ušao kao fiskalni konzervativac i pristalica prava na abortus i prava homoseksualaca, ali je, međutim, stavove menjao zauzimajući konzervativnije. Beta – AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari