Mitić: SNS nas je tukla 1Foto: Inicijativa mladih za ljudska prava

Direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Anita Mitić zatražila je danas od Aleksandra Vučića da kao premijer osudi napad na aktiviste Inicijative, a kao lider Srpske napredne stranke da zaustavi batinaše iz svojih redova i promociju ratnih zločinaca.

Mi smo deca devedesetih godina koja su gledala svoje roditelje koji su na protestima dobijali batine, ili su nasilno slati u vojsku, rekla je Mitić na konferenciji za novinare.

Odrastali smo u nasilnom okruženju, sa nadom i uverenjem da će se stvari promeniti i da batine koje su dobili naši roditelji nisu bile uzaludne, rekla je ona i podsetila da su aktivisti pre dva dana u Beški, na tribini SNS, dobili batine.

Ako se tako nastavi i naša deca će dobijati batine, poručila je Mitić.

Ovo je kontinuitet iste politike iz prošlosti. Politika batina i nasilja vlada već decenijama u Srbiji i trenutno vladajuća stranka, koja se samoproglasila evropskom i demokratskom, koristi batine da dođe do svojih političkih ciljeva, poručila je ona.

Zahtevamo od Vučića, kao premijera Srbije, da osudi napad na nas i da svoj način vođenja države stavi u okvire vladavine prava i zakona, rekla je Mitić.

Mitić je naglasila da građanima, kao pojedincima, ali i društvu u celini, ne znači ništa što Vučić u Davosu vodi razgovore sa svetskim liderima i sprovodi „svoju navodnu evropsku politiku“, ako će u zemlji da koristi metode koje su svojstvene dikatorskim društvima.

Od Vučića, kao predsednika SNS, zahtevamo da zaustavi batinaše iz svojih redova, zahtevamo promenu politike SNS, da ne promoviše osuđene za ratne zločine, jer time što su odslužili kaznu ne prestaju da budu odgovorni za zločine, ukazala je Mitić.

Mitić je naglasila da je SNS tukla aktiviste Inicijative, a da drugi koji nisu stali u njihovu odbranu doprinose stvaranju atmosfere da je nasilje prihvatljivo u politici.

Da li se vraćamo političkim ubistvima kao delu državne politike? Znam da ovo zvuči kao preterana izjava, ali mi smo nedeljama ranije upozoravali na rast nacionalističke retorike i onda se dogodi Beška, objasnila je ona.

Neophodno je zaustaviti politiku koja promoviše ratne zločince u državnim institucijama i to na poziv vladajuće stzranke, poručila je Mitić.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je da neće dozvoliti nasilje, a time što nije osudio napad na nas on je nacrtao mete i dao legitimitet batinašima, kazala je Mitić.

Mi nismo fašisti. Mi smo mladi ljudi koji misle da sa ratnim zločincima nema razgovora, ponovila je ona.

Mitić je objasnila i da su na tribini razvili transparent i duvali u pištaljske, kada su im prišli maldići koji su stajali sa strane i krenuli na njih, a potom ih fizički napali i tukli.

Pobegli smo i došli u policijsku stanicu da ispričamo šta nam se dogodilo, a tamo nam nisu uzeli izjave, već su nam rekli da ostavimo podatke. Kada je SNS objavila saopštenje, policija nam je rekla da idemo i da ćemo dobiti poziv da damo izjave, ali nisu precizirali da li u svojstvu svedoka ili osumnjičenih, rekla je Mitić.

Dobili smo poziv kao građani da damo izjave, istakla je ona i navela da je jedini papir koji poseduju izveštaj iz Urgentnog centra o povredama aktivista.

Prema njenim rečima, Inicijativa mladih iz Hrvatske je prelepila ploču u Jasenovcu sa natpisom „Za dom spremni“, i ovde su to svi pozdravili.

Javio se čak i (Aleksandar) Vulin da to pozdravi sa oduševljenjem, a kada je Inicijativa mladih uradila to isto u Srbiji, mi smo dobili batine, rekla je Mitić.

Mitić smatra da bi trebalo spovesti lustraciju i svima koji su propagirali rat i učestvovali u njemu zabraniti javni nastup.

To bi, međutim, dovelo da pola vladajuće strukture ostane bez posla, zaključila je ona. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari