Mitropolija: Crkva neće biti ućutkana

Ostavite komentar


  1. Чему журба око Устава Републике Србије…!? Коме се жури НЕКА иде…јер тренутна светска дешавања а нарочито на Балкану НИСУ „добра прилика“ и тренутак за равноправне разговоре о „коначном решењу“ по питању Косова и Метохије…!
    Република Србија има свој важећи Устав са две АП и то НИКО не спори у Србији. Очито да се "центрима моћи" или "кухињама ЗЛА" итекако жури да ставе ТАЧКУ на свој "крвави пир" на Балкану и разарање једне СУВЕРЕНЕ државе СФРЈ… ради СВОЈИХ интереса (приватних-мултинационалних компанија,…) и правдања "нарко-долара" за лобирања и покушаја стварања нових држава тзв. "Косово" без помињања Метохије?!
    Нико НЕМА ПРАВО да све досадашње ЖРТВЕ у одбрани Косова и Метохије уназад кроз историју ЗАБОРАВИ и "поклекне под притисцима и УЦЕНАМА тих "потомака фашиста" који очито желе да се Србима ОСВЕТЕ за: Балкански; Први и Други светски рат у АНТИФАШИСТИЧКОЈ борби и на страни ПОБЕДНИЦА,… за отпор и НЕВИЂЕНО ХЕРОЈСТВО у одбрани Републике Србије и Срба у разбијању нам заједничке државе СФРЈ у ратовима од 1991.-1999. године… наспрам вишеструко јаче злочиначке НАТО алијансе…!!!
    Јер да би се "равноправно" и без УСЛОВЉАВАЊА од стране ЕУ емисара по том питању разговарало са представницима са Косова и Метохије МОРА прво да се:
    1. НАТО јавно извини грађанима Републике Србије за сва страдања и разарања 1999. године једне суверене државе у срцу Балкана ВАН Одлуке УН…!
    2. Да ЕУ и НАТО…ИСПЛАТЕ ратну одштету грађанима Републике Србије у износу од 100 милијарди Еура и СВЕ порушено и оштећено 1999. године ВРАТЕ у првобитно стање…!
    3. Да се НАТО војска ПОВУЋЕ са привремено окупиране и Уставом загарантоване територије Републике Србије са Косова и Метохије…!
    4. Да се по Резолуцији 1244 на Косово и Метохију ВРАТИ војска и полиција Републике Србије и успостави потпуну контролу СВОЈЕ територије и граница…!
    5. Тек ТАДА равноправни можемо да седнемо и разговарамо о СВЕМУ као и да грађани Републике Србије на РЕФЕРЕНДУМУ се изјасне да ли желе или НЕ чланство у ЕУ и др….?!
    Свака потписана "нормализација односа" са тзв. Косовом у ОВАКВИМ околностима је ништа друго него ли КАПИТУЛАЦИЈА и прихватање НАСИЛНОГ ОТЦЕПЉЕЊА дела територије једне суверене државе под "покровитељством" ЕУ преко приватне им НАТО војске…!?

  2. NO COMENT
    Ови издајници морају да дувају у исту(Вучићеву) трубу, јер на тај начин доказују приврженост диктатору.
    Зато молим нашег Патријарха да се јави, наравно не овде већ на начин како то Црква чини. У противном и Патријарх ће код верника да изгуби легитимитет(и од пастве и од поч.Патријарха Павла.

  3. Slicni su bili stavovi crkve i u prvoj polovini devedesetih. A kasnije, kada su videli kako se sve zavrsilo, prvo su se primirili, a onda polako i korigovali stavove – priblizili ih realnom stanju. Sada polako sve ide ponovo. Kao los djak koji nikako da nauci lekciju, nego se kroz citavo skolocanje provlaci, a onda jednoga dana postane ministar, …

  4. U potpunosti se slazem sa izjavom da ne treba mesati crkvu i politiku , ali ako smo vec prisiljeni na to postavlja se pitanje zasto je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova i da li to spada pod izdaju Srbije i Srpskog naroda?

  5. Naravno da imate pravo da iznesete svoje mišljenje ali ovako javno osuđivanje nije ni ljudsko ni moralno jer su svi pozvani na raspravu i svoje stavove mogu da iznesu u direktnom kontaktu pogotovo zbog funkcije koju ima.

  6. Uopste poenta nije ucutkati bilo koga, pa ni crkvu. Peonta je u tome da se takve glupe pretpostavke ne izgovaraju javno. Da je bilo u smislu, imamo dokaz, tako je, mozda bi imalo svrhu. Ovako, zaista samo moze da se dozivi kao provokacija. I to bez ikakvog razloga

  7. Uvazeni svestenici SPC
    Kosovo je u ratu izgubljeno, te jedino se ratom moze povratiti ! Novi rat protiv NATO zemalja ? Pitam Vas, sa cijom decom ???
    Kada vec toliko brinete o Kosovu, bi bilo posteno, da se vratite Pec, koju ste u XVII veku napustili i da na licu mesta, taj napacani narod podrzite. Obzirom, da vam je prevashodan posao, da se za nase duse molite, bilo bi Vam lepse i zdravije u Peckoj patrijarsiji, nego u zagadjenom Beogradi i Podgorici. Nadam se da ce ovo biti objavljeno. Hvala.

  8. Ne znam šta se sad bune i dižu glas. Previše je popova u medjima na bilo koji način. Prvi put za pola veka imamo neku viziju za rešenje kosovskog problema. Fakat je da je sad situacija malo drukčija i da je Kosovo sve samo ne naše. Tamo nema jurisdikcije naših sudova, nema naše vojske, nema institucija države Srbije. Praktično je izgubljeno i samo je pitanje šta eventualno možemo povratiti od doga. Bilo podelom teritorije, obeštećenjem neke imovine koja je "uzurpirana" ili nekim garancijama za prava Srba na KiM. I sad se povampirila crkva da soli pamet i kune i daje ovakve izjave. Umesto da se pomole za naš narod i za rukovodstvo koje je realno sagledalo problem i rešava ga. Inače, Vučiću nije u interesu da ga rešava, bolje mu je da gura pod tepih i ubira političke poene srbovanjem i parolama "Ne damo Kosovo" i slično. Umesto toga, on najavljuje pripreme za pregovore i pojačava poziciju Srbije. Neguje odnose sa Francuskom, SAD, uključuje Rusiju. Svetan je da ćemo izgubiti i formalno ono što faktički već jesmo, ali i da možemo dobiti deo toga izgubljenog, bilo podelom, bilo neku ustavnu zaštitu i autonomiju naše sada manjine na KiM… Svakako dobro je da se ova situacija rešava i ne možemo ništa izgubiti što već nismo, samo možemo nešto dobiti tj povratiti. A sveštenstvo neka se do daljnjega moli za to i mane kamera i saopštenja.

  9. Niko i ne pokusava da crkvu ucutka.Ali ne moze crkva toliko javno da istupa kada je rec o politickim stvarima Srbije.Niko od politicara ne mesa se u ustrojstvo crkve i u crkvene odnose.Mislim da su se pojedini predstavnici crkve veoma osilili,kada su u pitanju neke stvari.

  10. Свако ко је хтео да маргинализује Српску православну цркву у решавању националних интереса, био је сам маргинализован. Они који су пљували на њу, постали су смеће историје. Добро размислите шта чините и памет у главу. Митрополит Амфилохије стоји непоколебиво на бранику вере и отаџбине и сви напади на њега вратиће им се као страшни бумеранг.

  11. Čuli smo mišljenje Amfilohija i dela SPC,koji ga podržavaju,a da li je to istina ili ne prosudiće narod koji takođe ima pravo na sopstveno mišljenje.

  12. Citajuci izjave politicara nisam video da je neko osudio SPC niti je ne daj Boze napao. Video sam samo da se napada vladika Amfilohije i to sa pravom. Nije lepo da u trebutku kada se poziva jedinstvo i kada se resava situacija KiM on izlazi sa ovakvim izjavam i deli naciju. E to je ono sto je i meni kao pojedincu zasmetalo.

  13. Mislim da koliko je Crkva bila ućutkana u vreme komunizma, toliko je sada slobodna, možda čak i previše. Crkkve jesu naše svetinje, ali ni koji služe njoj i Gospodu, treba da budu svesni da je njihov posao da ljude okreću ka veri, ne da se bave politikom i pitanjima iste.

  14. Odlicno saopstenje bravo! Sve sto je Anfilohije rekao je istina, a jedinibproblem je sto je to on rekao javno. Izgleda da je trebao to da kaze na nekom zatvorenom sastanku da ga cuje samo uzak krug ljudi koji podrzava Vucica i da ne kvari sliku o Vucicu kao jedinom zastitniku srpskih interesa, a on sve protiv njih radi. Ne samo protiv drzavnih vec i protiv interesa svakog gradjanina ove zemlje. Ne racunam u grupu ostecenih bandu oko njega. Oni profitiraju debelo na nas racun.

  15. Kakva je to država u kojoj je Amfilohije sveštenik, Ratko Mladić nacionalni heroj, Ceca, žena ubojice, srpska majka, a Vučić i Nikolić predsednici?

  16. Sa ovakvom crkvom i genocidnom prosloscu, ne zelim ni da vas avionom nadletim.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. i 25. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.