Bratstvo manastira Crna reka namerava da napusti ovaj srednjovekovni manastir i Eparhiju raško-prizrensku (ERP), ali se zasad ne zna kada će otići. Iako je odlazak najavljen za četvrtak, posle liturgije na praznik svetog cara Konstantina i carice Jelene, protosinđel Nikolaj (Nikolić), iguman crnorečki, izjavio je za Danas da će bratstvo sačekati da uprava ERP izvrši primopredaju ovog manastira.

Protosinđel Nikolaj negira tvrdnje zvanične informativne službe ERP da su „crnorečki monasi u poslednje vreme samovoljno otuđili deo pokretne manastirske imovine“. On kaže da postoje knjige o upravljanu manastirskom imovinom i da će se tačno stanje utvrditi na pripredaji manastira. Svi monasi Crne reke, kako je Danasu rečeno, podneli su pojedinačno i saborno molbe za kanonski otpust iz ERP.

Crnorečko bratstvo, koje broji dvadesetak monaha, obratilo se javnosti tvrdeći da je jedan od glavnih razloga za njihov odlazak „gubitak poverenja u novu eparhijsku upravu i smutnja koja traje otkad je vladika Artemije uklonjen sa trona ERP“. Monasi su najavili da će kolektivno napustiti Eparhiju čak i ako ne dobiju kanonski otpust i da će „prihvatiti svaku kaznenu meru crkvenih vlasti, ne odvajajući se na taj način od tela Crkve“.

U sedištu ERP Danasu je rečeno da administrator ERP mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije za sada neće davati kanonske otpuste monasima ove Eparhije, a da eventualna zvanična primopredaja Crne reke podrazumeva legalan odlazak monaha iz Eparhije.

U sedištu SPC juče nije bilo moguće zvanično potvrditi informacije da je Sinod odlučio da vladika Artemije, koji je trajno razrešen dužnosti upravljanja ERP, više ne može da bude duhovnik monaštvu koje je ostalo u Eparhiji, kao ni spekulacije o navodnom sinodskom aktu kojim se eparhijskim arhijerejima u SPC zabranjuje da primaju monaštvo iz ERP.

Odgovornost pred crkvenim sudom

Zvanična Informativna služba ERP saopštila je juče da je mitropolit Amfilohije na dopis crnorečkog bratstva odgovorio u pisanoj formi da „samovoljno napuštanje manastira, prema Ustavu SPC, neizbežno povlači kanonsku odgovornost pred crkvenim sudom“. Isti izvor tvrdi da ERP žele da napuste iguman Nikolaj i devet monaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari