Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je da na predstojećem Svetom Arhijerejskom Saboru 14. maja neće biti biran novi patrijarh.
– Izbor novog patrijarha neće biti na ovom Saboru i ukoliko bi se o tome razgovaralo to bi bila stvar Arhijerejskog sabora.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan izjavio je da na predstojećem Svetom Arhijerejskom Saboru 14. maja neće biti biran novi patrijarh.
– Izbor novog patrijarha neće biti na ovom Saboru i ukoliko bi se o tome razgovaralo to bi bila stvar Arhijerejskog sabora. Lekari bi u tom slučaju trebalo da daju svoje mišljenje da li je patrijarh Pavle sposoban da obavlja svoju funkciju ili je u fizičkoj i psihičkoj nemogućnosti da te poslove obavlja – rekao je mitropolit Jovan koji je u crkvi Sveti Jovan Glavosek u Krupcu kraj Pirota prisustvovao masovnom krštenju i venčanju Piroćanaca.

Patrijarh izašao iz rehabilitacionog centra

Šabac – Srpski patrijarh Pavle napustio je specijalnu bolnicu za rehabilitaciju u Banji Koviljači, rečeno je agenciji Beta u šabačko-valjevskoj eparhiji. Patrijarh se oseća dobro i otputovao je, u pratnji episkopa Lavrentija, u Beograd. Kako je rečeno Beti, patrijarh će se vratiti regularnim obavezama i pripremama za Sabor Srpske pravoslavne crkve 14. maja.

Na naše pitanje da li će on možda biti budući patrijarh, mitropolit Jovan je rekao ‘’ima mlađih’’.
– Imam još započetih poslova u našoj mitropoliji u Zagrebu koje ne bih želeo da napustim dok se to ne završi ako mi Bog da života. Ima mlađih koji bi to mogli da obavljaju. Nemoguće je prognozirati ko bi to mogao da bude jer je ostao isti način izbora patrijarha kao što je biran i patrijarh Pavle. Dakle, mogu trojica kandidata koji dobiju najviše glasova da kockom budu izabrani. Mi smo ranije očekivali da će pokojni vladika šumadijski Sava biti izabran. Međutim, patrijarh Pavle se nije rado ni primio kandidature. Arhijerejskji sabor je u svom glasanju izabrao njega. Kandidati su bili pokojni vladika šumadijski Sava, pokojni vladika žički Stefan i patrijarh Pavle – kaže mitropolit Jovan.
On objašnjava da je Ustavom SPC predviđeno u slučaju da patrijarh ne može da obavlja svoje funkcije redovno da ga zamenjuje najstariji član Sinoda.
– To je i kanonski poredak. Ono što je bilo i u vreme patrijarha Germana se dešava i sada. Ono što prelazi naše kompetencije to će biti na Svetom arhijerejskom saboru 14. maja. Patrijarh razgovara sasvim razumno i akt o njegovoj zameni on je potpisao. Dakle, odluku da ja budem njegov zamenik je patrijarh potpisao – kaže mitropolit Jovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari