Na obali Crnog mora mitropolit Varne Kiril pronađen je mrtav. Uzrok smrti je davljenje. U dosijeu mitropolita navodi se da je bio saradnik tajne službe još kao student teologije. Agencija Fokus javila je da je okružni javni tužilac u Varni potvrdio da nema dokaza da je smrt mitropolita bila nasilna.


Kiril (59) je bio privremeni patrijarh-namesnik od novembra 2012, nakon smrti bugarskog patrijarha Maksima. Kao glavni pretendent na mesto patrijarha mitropolit Kiril Kovačev promenio je prezime 1999. godine kako bi prikrio svoj rad za Državnu bezbednost, izvestili su u martu bugarski mediji, podseća RTS.

To je potvrdio i njegov bivši sekretar Boris Borisov, koji je rekao da je mitropolitovo pravo ime Bogomil Petrov Hristov, a kao agent je koristio dva pseudonima – Kovačev i Vladislav, prenela je Verska informativna agencija (VIA).

Ti navodi odgovaraju i arhivi Državne bezbednosti, navodi VIA i dodaje da se mitropolitov rođeni brat preziva Hristov. U dosijeu mitropolita piše da je uvek obraćao pažnju i izveštavao o kritičarima režima, intelektualcima, mladima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari