Mitrovački učenici po drugi put plivali za Časni krst na bazenu 1Foto: mitrovica.info

Drugi sabor plivanja đaka za Časni krst održan je na Krstovdan na Gradskom bazenu „Pinki”. Plivanje je organizovao Odbor za versku nastavu Eparhije sremske u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica i Sportskim savezom, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, u cilju očuvanja hrišćanske tradicije i zbog velikog interesovanja učenika da učestvuju u tradicionalnom plivanju za Časni krst, kao i zbog nemogućnosti da maloletna lica u zimskom periodu plivaju na otvorenom, ove godine je po drugi put omogućeno i đacima da za Časni krst plivaju na zatvorenim bazenima.

„Sve što vredi pod ovom kapom nebeskom i što se čini i radi, ono bi i počinjalo, a i treba da počinje sa mladošću. U pretprazništvu velikog praznika Bogojavljenja, momenta kada je Gospod i spas naš, Isus Hristos bio kršten na reci Jordanu, na uspomenu na taj dan i u Sremskoj Mitrovici po drugi put, a nadamo se da će to prerasti u tradiciju, održava se zahvaljujući sveštenstvu i veroučiteljima svetkovina plivanja dece osnovnog i srednjoškolskog uzrasta. To je divan primer i divan način da se susretnemo sa ovim praznikom i takmičarskog je, a i nije takmičarskog duha. Kada se takmiči stotinak dece, razume se u kategoriji pobednik je samo jedan, ali to je samo u ovom diskursivnom smislu. Svi su oni pobednici i ja im čestitam”, rekao je Protojerej stavrofor dr Dragomir Sando.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, prvo mesto je zauzeo Miljan Todić, drugo mesto Nikola Suvić, a treće Neda Rodić.

U kategoriji od petog do osmog razreda osnovne škole, prvo mesto je osvojio Dušan Mrvaljević, drugi je bio Mateja Vidović, a treća Milica Vuković.

Od srednjoškolaca, prvo mesto je pripalo Nemanji Radoviću, drugo mesto Danetu Joveliću, a treće Milošu Bajiću.

Podršku organizaciji pružili su Grad Sremska Mitrovica, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu i Poslovno sportski centar „Pinki”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari