Inđija je proteklog vikenda bila domaćin šesnaestim po redu Susretima bibliografa, a organizator i domaćin ovog stručno-naučnog skupa bibliotekara i bibliografa bila je ovdašnja Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“.

Ovogodišnji Susreti su bili posvećeni osamdesetoj godišnjici rođenja znamenitog srpskog bibliografa, profesora i pisca u penziji Dušana Pankovića, jednog od osnivača i stalnog učesnika ove jedinstvene manifestacije.

Po sedmi put dodeljena je „Mitrovdanska povelja“ za izuzetna ostvarenja u oblasti bibliografije, koja je ove godine pripala Mariji Ćurčić, bibliotečkom savetniku i bibliotekaru u penziji Biblioteke Matice srpske. U obrazloženju za nagradu navedeno je da se bez njenog imena i dela ne može zamisliti srpska bibliografija.

– Susreti su postali obeležje Inđije i njene Biblioteke, a bave se stručno-naučnim aspektima srpske bibliografije što je veoma značajan posao sa istorijskog i nacionalnog aspekta. Skup neguje uspomenu na dr Georgija Mihailovića iz Inđije, lekara po profesiji, ali prevashodno ljubitelja, poznavaoca i sakupljača stare i retke knjige, autora kapitalnog dela „Srpska bibliografija 18.veka“ – rekla je direktorka Narodne biblioteke Vesna Stepanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari