Više od 200 raznih aktivnosti – radionica, predavanja, projekata, studijskih putovanja, seminara, okruglih stolova i sličnog realizovano je u tri protekle godine, zapravo od osnivanja Kancelarije za mlade u Sremskoj Mitrovici.

Za ovo vreme kroz kancelariju je prošlo više od 10.000 mladih Mitrovčana.

Koordinator Kancelarije Milorad Popadić naglašava da im ovakvi rezultati daju motiv da i u narednom periodu pokušaju da omladinsku politiku približimo još više mladima.

– Želimo da ostvarimo uslove da ovde mladi ostaju i da Sremsku Mitrovicu pokažemo kao grad mladih. Trudićemo se da i u narednom periodu zastupimo sve segmente omladinske politike – rekao je Milorad Popadić na konferenciji za novinare povodom tri godine uspešnog rada kancelarije.

– Sve je počelo kao pilot projekat IOM-a koji je tokom minulih godina dokazao održivost, što ilustruju napred navedeni podaci. Aktivnosti su kreirane prema interesovanju mladih budući da je jedna od prvih aktivnosti bila upravo ispitivanje stanja i želja mlade populacije – podseća Milorad Popadić i naglašava da je Kancelarija za mlade bila dobitnik plakete Mlad grad 2010. godine kao jedna od najboljih u Srbiji.

Proširen je krug delovanja na oblasti zapošljavanje, edukativna putovanja koje su realizovali zajedno sa lokalnom samoupravom. Oko kancelarije je okupljeno 300 volontera, više od 50 aktivnih saradnika, a dobra saradnja je ne samo sa nevladinim sektorom već i javnim institucijama, tako da je Kancelarija za mlade postala brend ovog grada.

– Kancelarija afirmiše mlade i obezbeđuje učešće mladih u svim telima čiji se rad direktno ili indirektno na njih odnosi – rekao je Branislav Čolić, jedan od saradnika Kancelarije za mlade.

Načelnica resorne gradske uprave Nataša Kopčić smatra da su ostvareni rezultati za kratko vreme i da su oni dokazali kako se stalno sprovode aktivnosti i ostvaruju sve bolji rezultati na poljima delovanja mladih.

Finansiranje

– U toku je konkurs za udruženja za mlade i njihove programe, za ovu godinu imamo na raspolaganju dva miliona dinara što je duplo više novca nego lane. Novac je namenjen za njihove programske aktivnosti – kazala je Nataša Kopčić. Projekti Kancelarije za mlade finansiraju resorno ministarstvo i pokrajinski sekretarijat, IOM, a značajna sredstva svake godine izdvaja i Grad Sremska Mitrovica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari