Mlada kragujevačka reprezentativka nezvanična svetska rekorderka u streljaštvu 1Foto: Zoran Laki Lazarević

Krajem novembra, Teodora Vukojević, osamnaestogodišnja Kragujevčanka, je na Drugom kolu Kupa streljačkog saveza Srbije u Nišu postigla najbolji rezultat na svetu, koji nije zvanično priznat kao svetski rekord jer je reč o takmičenju koje nije međunarodno.

No, Teodora se time ne opterećuje, vredno trenira svakog dana i to u dve streljačke discipline, sprema se za naredna takmičenja, olimpiske igre i naravno, „upucavanje” i „osvajanje”, jednog dana, „pravog”, priznatog svetskog rekorda.

Osamnaestogodišnja Kragujevčanka Teodora Vukojević, članica slavnog Streljačkog kluba „Čika Mata” sa puškom druguje već više od pola svog života. Počela je da trenira sa sedam godina inspirisana majkom koja se amaterski bavila steljaštvom.

– Prvo je sa njom, da vidi „gde to mama puca” krenuo moj, tri godine stariji brat Lazar, pa onda i ja, priseća se ona.

Po njenim rečima brat je možda bio i talentovaniji za streljaštvo ali je ona bila upornija.

– Vremenom sam zavolela ovaj sport, u kome mi je, baš na početku i bilo zanimljivo što se u njemu ne takmiči mnogo devojčica. Kod nas čim se pomene oružje podrazumeva se „da je to za muškarce” a žene u njemu postižu bolje rezultate, kroz osmeh priča naša mlada sagovornica, dodajući da ih „ni danas nema previše”.

Mlada kragujevačka reprezentativka nezvanična svetska rekorderka u streljaštvu 2
Sa 18 godina prvakinja Srbije u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji i „vlasnica” najboljeg rezultata na svetu Foto: Privatna arhiva

Naravno, ništa što ima veze sa oružjem nikada nije bezopasno, pa je u rkovanju sa njim potrebna ozbiljnost, puna pažnja, kao i njegovo odlično poznavanje.

Takođe, u streljaštvu joj se dopali i to što je u pitanju individualni sport u kome si sam zaslužan za svoje uspehe i rezultate ali neuspehe i promašaje.

– Ne zavisiš od kolektiva. Sam si sa puškom na vatrenoj liniji. I sve je samo do tebe, kako i koliko si primpremljen, skoncentrisan i raspoložen. Tu nema pomoći i odmoći ali ni bilo kakvog uticaja sudija. Zbog toga me je ova disciplina najviše i privukla, priznaje Teodora.

Sa aktivnim trenizima kreće od 2011. godine, prvo sa pionirskom ali brzo prelazi na standardu vazdušnu pušku. Brzo je napredovala. I danas trenira, najmanje dva puta dnevno. U neku ruku, olakšavajuća joj je okolnost što se trenizi u streljani „Čika Mate” odvijaju baš u njenoj školi – Drugoj kragujevačkoj gimnaziji u kojoj je učenica četvrte godine specijalnog filoškog smera.

Iako zvanično juniorka brzo je stigla i u seniorsku reprezetaciju i u 18. godini već „drži” čitav niz državnih rekorda (u obe uzrasne kategorije) i višestruka je prvakinja Srbije i kao juniorka i kao seniorka.

A, 27. novembra na Drugom kolu kupa Streljačkog saveza Srbije u disciplini vazdušna puška „upucala” je 634,2 kruga što je najbolji rezultat na svetu svih vremena. Ipak, nije zvaničan svetski rekord, koji je još pre tri godine postigla kineska reprezentativka Ružu Žao na takmičenju u Indiji.

– Da bi rezultat bio priznat za zvaničan svetski rekord mora da bude postignut na međunardom takičenju u velikoj konkurenciji strelaca iz više zemalja, na svetskom prvesntvu ili olimpijskim igrama. Mogao bi čak da bude priznat i da sam ga ostvarila na finalu našeg državnog prvensta ili kupa a ovako, u „običnom” kolu se ne računa kao zvaničan svetski rekord, pojašnjava ona, dodajući da se ne računa čak ni kao državni rekord Srbije koji je takođe u njenom „vlasništvu”. Postigla ga je pre dve godine na međunarodnom takmičenju u Minhenu sa 632, 3 „upucana” poena.

Mlada kragujevačka reprezentativka nezvanična svetska rekorderka u streljaštvu 3
Na postolju u Nišu Foto: Privatna arhiva

Nije joj mnogo krivo, onako ali je svesna da su tek pred njom brojna takmičenja i izazovi.
– Drago mi je. Sam rezultat po sebi je jako visok i izuzetan. Nadmašila sam aktuelni rezulta kineskinje Zao i idemo dalje, do postizanja zvaničnog svetskog rekorda, ni najmanje se ne šali ona.

Inače, teodora trenira sa dve vrste pušaka i u dve discipline. Prva je standardna vazdušna ali od skora i sa malokalibarskom puškom.

– Dok se iz vazdušne gađa samo stojeći na 10 metara, iz malokalibarske se na takmićenjima gađa na 50 i to trostav: klečeći, ležeći i stojeći stav. Ta disciplina se zbog složenosti naziva „kraljevska” i mnogo je teža i fizički zahtevnija zbog same puške i pravog metka, kaže ona, naglašavajući da joj je prva disiplina i dalje draža (i lakša) ali da je kao ozbiljna reprezentativka prihvatila i malokalibarsku jer zna da se od nje očekuju rezultati. I, to vrhunski.

Na njima svakodnevno radi, napominjući da je trening u streljaštvu jako kompikovan i ne sastoji se samo od pucanja.

– Tu su obavezne i teretane, stezanja, vežbe tela i koncentracije. Potom sama priprema puške, mesta sa koga se puca, navlačenje teške i slojevite opreme. Kada se trening završi onda sve u obrnutom pravcu, skidanje opreme, spremanje i čišćenje puške, pospremanje mesta sa koga pucate. To ume da potraje satima, navodi ona.

Mlada kragujevačka reprezentativka nezvanična svetska rekorderka u streljaštvu 4
Sa trenerom Darkom Jovanovićem Foto: Privatna arhiva

Zbog pripreme za treninge i takmičenja odnedavno je krenula i na fitnes koji svakodnevno radi sa trenerom Aleksandrom Đurićem. Ali, kada smo kod trenera, naravno, da ne zavoravlja svog trenera u streljaštvu Darka Jovanovića sa kojim radi više od decenije.

– U ovom sportu trener mora svakog svog strelaca da poznaje „u dušu”, da mu zna narav, raspoloženje, senzibilitet. Rad sa Darkom sjajno utiče na moje samopouzdanje koje on ume da mi „ulije” baš u pravom trenutku, priča Teodora, ističići ne bez ponosa da trener Jovanović njenu pušku zove „prva violina”.

Po njoj on je idealan stručnjak koji sve radi uz zajednički dogovor i konsultacije sa svojim takmičarima i uvek je spreman da sasluša i prihvati njihove argumente.

– Njegov odnosa sa nama koje trenira je profesionalan ali uvek i ljudski i drugarski, lični, što svi mi izuzetno poštujemo, naglašava ona.

Već sada u januara očekuju je takmičenja i turniri u Sloveniji i Hrvatskoj a njena najveća ambicija je odlazak na 23. Olimpijske igre u Parizu za dve godine.

– Učešće na olimpijadi je san svakog sportiste na svetu od onog momenta kada počne ozbiljno da trenira, iskrena je ona.

Pred njom je, ove godine i izbor fakulteta ali ona sebe ne vidi van sporta kojem je posvećena od detinjstva. Donekle joj je žao, što je streljaštvo u medijskom zapećku u odnosu na fudbal i druge kolektivne sportove sa loptom.

– Neuporedivo je u medijima vidljivija vest kada se, na primer, reprezentacija Srbije u fudbalu kvalifikuje na svetsko prvenstvo nego kada ga mi osvojimo i donesemo u zemlju, realna je ona dodajući da će se posvetiti tome, ne da se popularnost streljaštva izjenadači sa ostalim, za medije atraktivnijim sportovima ali da im se po popularnosti „barem malo primakne”.

Mlada kragujevačka reprezentativka nezvanična svetska rekorderka u streljaštvu 5
Treninzi u streljaštvu su komplikovani i ne sastoje se samo od pucanja Foto: Zoran Laki Lazarević

Kako kaže „guraće” to tokom svoje karijere koja je tek pred njom ali posle. Verujemo joj i neka ovaj tekst bude tek mali početakispravljanja te „sportske nepravde”.

Znajući Teodoru i izguraće a do tada idu joj ove godine svetski kupovi od Rija do Kaira, mediternske igre u Alžiru, ispunjavanje i sakupljanje kvota za odlazak na Olimpijske igre u Parizu. I, da, ozvaničenje onog svetskog rekorda, nadamo se što pre.

Više tekstova iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari