TV lice na prvoj liniji: Ko je Mladen Mijatović, novoimenovani konzul Srbije u Tel Avivu? 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Dugogodišnji televizijski novinar Mladen Mijatović izabran je za novog konzula i prvog savetnika ambasadora Srbije u Tel Avivu.

Mladen Mijatović, jedno od najpoznatijih TV lica u zemlji, karijeru je izgradio izveštavajući o svim najznačajnijim događajima iz oblasti crne hronike u poslednje tri decenije.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1992. godine kao dvadesetogodišnjak, kada je na audiciji tada kultnog Studija B izabran u konkurenciji 150 kandidata, zajedno sa još samo devetoro kolega.

Široku poznatost Mladen Mijatović dostiže tokom bombardovanja 1999. godine, izveštavajući danonoćno sa svih beogradskih lokacija koje su gađane NATO projektilima, uključujući i bombardovanje zgrade Generalštaba, kada je, prema javno dostupnim navodima, kao član Štaba civilne zaštite učestvovao i u pomaganju preživelima, zajedno sa pripadnicima Hitne pomoći i vatrogasnim službama.

Govoreći o svom radu u tom periodu, Mijatović je kao najpotresniji trenutak naveo bombardovanje zgrade RTS-a i pogibiju kolega, kada je takođe bio na licu mesta i uživo izveštavao za Studio B.

TV lice na prvoj liniji: Ko je Mladen Mijatović, novoimenovani konzul Srbije u Tel Avivu? 2
Mladen Mijatović, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Po prelasku sa gradske televizije na TV Pink, Mijatović je nastavio da se bavi hronikom, sa izuzetkom pandemije, kada je ponovo bio među onim novinarima koji su vanredno stanje u zemlji proveli na terenu, ovog puta izveštavajući o svim okolnostima vezanim za tok epidemije.

Za svoj doprinos sprečavanju širenja virusa kovid-19, Mijatović je ukazom predsednika republike 2020. godine, sa još četvoro kolega iz različitih redakcija odlikovan srebrnom medaljom za zasluge.

Iako je najpoznatiji po izveštavanju o najtežim zločinima, o čemu je napisao i jednu knjigu, Mijatović je često govorio o značaju preventivnih priloga koje radi o temama poput bezbednosti u saobraćaju ili zaštiti od požara.

Verovatno zbog toga, čest je učesnik događaja i skupova koji se bave ovim temama, pa je tako, između ostalog, bio i panelista Danasove konferencije o bezbednosti u saobraćaju i ulozi medija u Srbiji 2017. godine.

Govoreći o profesionalnim uzorima od kojih se učio novinarstvu, Mijatović uglavnom ističe neke od najpoznatijih srpskih novinara okupljenih oko starog Studija B, između ostalih i – njegovim rečima – vrhunske novinarske legende, Đoka Vješticu i Sašu Timofejeva.

U novinarskim krugovima, Mijatović je poznat po svojoj izrazitoj kolegijalnosti i spremnosti da uvek pomogne kolegama bez obzira na redakciju iz koje dolaze ili ideološke i profesionalne razlike.

Poslednji put, za to je imao prilike baš u Tel Avivu, gde je, od kada je počeo rat Izraela i Hamasa, redovno pomagao novinarskim ekipama iz našeg regiona svojim kontaktima na terenu i poznavanjem situacije. Poznato je i da je učestvovao u organizaciji evakuacije srpskih državljana iz Izraela.

Da li je ovaj angažman doprineo njegovom novom nameštenju, tek Mijatović se prelaskom na funkciju u ambasadi u Izraelu pridružuje dugoj listi istaknutih srpskih novinara koji su posle novinarstva, drugu karijeru nalazili u diplomatiji.

Iz relevantnih detalja iz privatnog života, poznato je da se Mijatović u mladosti vrlo uspešno bavio plivanjem i da je u dugoj vezi sa koleginicom Deom Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari