Mladi istraživači Srbije: U toku istraživanje ugroženosti barskih kornjača 1Foto: Shutterstock/Tlshelton79

U Srbiji je u toku istraživanje koje treba da proceni status ugroženosti barskih kornjača, a biolozima je potrebna podrška zajednice da bi istraživanje sproveli, saopštili su danas Mladi istraživači Srbije koji su pokrenuli kampanju prikupljanja novca za nabavku potrebne opreme.

Istraživači biolozi nameravaju da, po prvi put u Srbiji, na ženke barske kornjače koje su gravidne, postave GPS lokatore koji će im omogućiti da prate njihovo kretanje.

Lokatori će biti postavljeni na oklop kornjača u Specijalnom rezervatu prirode „Kraljevac“, prirodnom staništu barskih kornjača, i jednom od pet lokaliteta na kojima se istraživanje sprovodi.

Biolozima su, međutim, potrebna sredstva za nabavku tri GPS lokatora, instrumenata za merenje, kao i bubnjeva za „hvatanje“ kornjača.

https://dev.danas.rs/vesti/klimatske-promene/hladnjace-na-mesecu-kao-resenje-za-opstanak-vise-od-milion-biljnih-i-zivotinjskih-vrsta/

Mladi istraživači Srbije su, u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom, pokrenuli kampanju prikupljanja sredstava za nabavku te opreme i zaštitu barske kornjače u jezeru Kraljevac – „Kornjača Spornjača“.

Na platformi Donacije.rs, specijalizovanoj za prikupljanja donacija u zajednici, postavljena je stranica sa informacijama i instrukcijama za doniranje za ovu kampanju.

Ukupan iznos koji treba prikupiti za nabavku opreme je 1.010.000 dinara.

Barska kornjača je, prema zakonodavstvu Republike Srbije, strogo zaštićena vrsta. Osim toga, ona uživa i status međunarodne zaštite prema Direktivi EU o staništima i prema Bernskoj konvenciji koju je i Srbija ratifikovala.

Samo u centralnom delu jezera Kraljevac, koje se nalazi u selu Deliblato, u južnom Banatu, živi prema procenama od 170 do 260 barskih kornjača. One su naša autohtona vrsta, a prepoznatljive su po žutim tufnama ili pegama na oklopu.

Barska kornjača je ugrožena zbog uništavanja njenog staništa, zagađenja vode i zemljišta u kojima živi, hemikalija i pesticida u vodi, zbog gaženja i fizičkog uništavanja, ali i zbog neodgovornog ponašanja ljudi koji je uzimaju iz prirodnih staništa i odnose kući da bi bila kućni ljubimac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari