Mladi Nemci u poseti Muzeju Podunavskih Švaba u Somboru i Jevrejskoj opštini u Novom Sadu 1Foto: Privatna arhiva

Mladi Nemci posetili su Srbiju tokom leta obišavši jevrejsku zajednicu u Novom Sadu i Somboru, te Muzej Podunavskih Švaba u potonjem gradu.

Kako kaže dr Željko Dragić, organizator ovog putovanja i predsednik organizacije „Gradimo mostove“, prva grupa mladića i devojaka iz Nemačke, njih 35, u svom boravku u Srbiji tokom juna posetili su jevrejsku zajednicu u Novom Sadu i Somboru.

– Ladislav Trajer, dočekao goste iz Nemačke u novosadskoj sinagogi. Ispričao nam je kratku istoriju, kako su Jevreji naseljavali ovo područje, ali je govorio i o današnjem životu u Novom Sadu. Trajer je naglasio da je suživot između Srba i Jevreja bio dobar, kao i odnosi Srbije i Izraela, te istakao važnost prijateljstva među narodima, uključujući Nemačku i Srbiju – rekao je Dragić, koji je nekada živeo u Nemačkoj, a sada trenutno boravi u Ravnom Selu, u „švapskoj kući“.

Za mlade je najveće iznenađenje bio Muzej Podunavskih Švaba u Somboru, jer niko od njih uopšte nije znao da su njihovi sunarodnici nekad živeli na ovom području.

– Zbog sam posle odlučio da povedem još jednu grupu, od 15 mladića i devojaka iz grada Berzenbri, iz regije Osnabrik, da borave ovde i posete pomenuti Muzej, te nauče nešto što nisu znali iz svoje nacionalne istorije – izjavio je Dragić.

Muzej u Somboru prikazuje istoriju Podunavskih Švaba od sredine 18. do sredine 20. veka, počev od njihovog doseljavanja pa sve do proterivanja u logore i posle u Nemačku, nakon 1945. godine i završetka Drugog svetkog rata.

U Muzeju Podunavskih Švaba, goste je dočekala kustoskinja Ivana Dekić i generalna sekretarka udruženja Gerhard, Gabrijela Bogišić.

– Imala sam čast da kratko predstavim izložbu i da u ime udruženja uputim pozdrave. Veoma me raduje što je Dragić već drugi put ove godine doveo grupu mladih Nemaca u Sombor. Mladi ljudi su bili duboko impresionirani i iznenađeni bogatom istorijom Podunavskih Švaba u ovom delu Evrope – kazala je Bogišić.

Mladi Nemci u poseti Muzeju Podunavskih Švaba u Somboru i Jevrejskoj opštini u Novom Sadu 2
Foto: Privatna arhiva

Daniel (26) koji je više puta boravio u Srbiji uspeo je kaže da pronađe paralele između istorije Podunavskih Švaba i svoje porodične istorije. Njegova porodica se tokom vladavine Katarine Velike preselila iz Nemačke u Rusiju, a sada živi u gradu Alfhausenu, koji pripada regiji Osnabrik.

– Već četvrti put sam u Srbiji. Veoma sam srećan što mogu da učestvujem u ovakvom projektu. Sada shvatam da kao Nemac, naša država nije samo Nemačka, već da nas ima i u ovom delu Evrope i ne smemo zaboraviti naše korene – rekao je Džeremi (22).

Grupi mladih Nemaca pridružio se i Josef Weiszman, pre svega, kako kaže, zbog želje da vidi stalnu postavku u Muzeju.

Njegov otac koji je rođen u Sutjesci kod Zrenjanina i ima 73 godine, pričao mu je o svojoj baki i ocu, koji su prvo pobegli u Austriju, a zatim u Nemačku.

Mladi Nemci u poseti Muzeju Podunavskih Švaba u Somboru i Jevrejskoj opštini u Novom Sadu 3
Ispred nekadašnje porodične kuće, foto: Privatna arhiva

– Svi zajedno posetili smo rodno mesto njegovog oca i pronašli kuću u kojoj je rođen, na čijoj fasadi velikim slovima i danas piše prezime „Weiszman“. Voleo bih da ova izložba iz Muzeja bude prikazana u Nemačkoj, jer danas se tamo ne zna puno o istoriji Podunavskih Švaba u Vojvodini– dodao je Dragić.

Na ovom proputovanju gosti iz Nemačke obišli su i druge znamenitosti; fruškogorske manastire, Karlovačku gimnaziju, Gradsku kuću u Novom Sadu, Kalemegdan, Hram Svetog Save..

Kako najavljuje Dragić, sledeće leto ponovo će da organizuje slično putovanje za mlade Nemice i Nemce.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari