Mladi demonstranti ponovo su juče palili automobile i gađali policajce kamenicama u nekoliko predgrađa švedske prestonice u kojima imigranti čine većinu stanovništva.


Svetske agencije navode da je napadnuta policijska patrola u Vorbergu, južnom predgrađu Stokholma, ali da tom prilikom niko nije povređen, dok je u prigradskom naselju Jordbro nekoliko osoba bacilo kamenice na policajce koji su pokušavali da uhapse jednog od napadača. Neredi su u subotu izbili i u nekoliko švedskih gradova srednje veličine, ali juče tokom dana nije bilo vesti o nemirima izvan Stokholma.

Nemiri su izbili pre osam dana u predgrađu Husbi, u kojem oko 80 odsto stanovnika čine imigranti, nakon što je policija ubila 69-godišnjeg imigranta, koji je mahao mačetom na javnim mestima. To ubistvo izazvalo je gnev mladih doseljenika u Švedsku koji tvrde da su žrtve rasizma i brutalnosti policije. U uličnom nasilju prethodnih dana zapaljeno je nekoliko škola i policijskih stanica, a švedska vlada je najavila da će mladima omogućiti bolje uslove za obrazovanje, ali da neće biti popustljiva prema onima koji izazivaju nerede.

Policijsko pojačanje je tokom vikenda upućeno u prestonicu države iz Geteborga i Malmea, a u akciju se uključio i veliki broj roditelja i volontera koji patroliraju ulicama, što je doprinelo smirivanju situacije u izvesnoj meri. Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije i Holandije, kao i Ambasada SAD u Stokholmu, upozorili su svoje državljane da ne odlaze u predgrađa u kojima su zabeleženi nemiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari