Kakvo je poverenje mladih u institucije i kome više veruju – Porfiriju, Aleksandru Vučiču ili Ani Brnabić? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Mladi u Srbiji najveće poverenje imaju u naučnike i nauku, a najmanje u političke partije i predsednika Republike, pokazuje najnoviji Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji za 2024, koji je pripremila Krovna organizacija mladih (KOMS).

U istraživanju je učestvovalo 1.200 ispitanika, uzrasta od 15 do 30 godina sa teritorije naše države koji su popunjavali onlajn upitnik, a poverenje u institucije su ocenjivali na skali od 1 do 5 (1 – Uopšte nemam poverenje, 5 – Imam veliko poverenje).

„Osnovni zaključak je da mladi imaju umereno poverenje jedino u naučnike i nauku, dok sve ostale institucije imaju prosečno poverenje niže od 3,00. Nijedna institucija nema prosečnu ocenu iznad 3, što govori da su mladi u potpunosti nepoverljivi i da se osećaju zapostavljeno“, konstatuje se u izveštaju.

Kakvo je poverenje mladih u institucije i kome više veruju – Porfiriju, Aleksandru Vučiču ili Ani Brnabić? 2
KOMS

Sa najmanjim poverenjem (prosečna ocena ispod 1,5) ističu se političke institucije (predsednik Republike, Vlada, Narodna skupština,), dok prosečnu ocenu ispod 1,6 imaju i gradonačelnik/predsednik opštine, Ministarstvo prosvete i mediji.

Resorna ministarstva za mlade i Kancelarija za mlade imaju nešto više prosečne ocene. U odnosu na lane, ocena Ministarstva turizma i omladine snizila sa 1,91 na 1,86.

Primetno je da je samo Crkva u odnosu na isto istraživanje pre pet godina (2,4) popravila svoju sliku i stekla veće poverenje mladih (2,6).

U odnosu na 2019. godinu, opalo je poverenje u sve političke institucije, konstatuje se u izveštaju.

Rezultati prema grupama ispitanika pokazuju da postoje statistički značajne razlike u odnosu na godine – mladi od 15 do 19 godina imaju veće poverenje za sve institucije koje su ispitivane u odnosu na druge dve grupe, osim kada je reč o naučnicima i nauci, za koju mladi od 20 do 24 godine iskazuju najveće poverenje.

Pokazalo se i da muškarci imaju veće poverenje u vojsku i crkvu, a žene u medije, kancelarije za mlade i nevladine organizacije.

S druge strane, mladi iz Vojvodine iskazuju najmanje poverenje u crkvu, dok oni iz Centralne i Zapadne Srbije više veruju Ministarstvu zdravlja i gradonačelniku, u odnosu na ispitanike iz ostalih regiona.

Kada je reč o poverenje mladih u ličnosti koje vode neke od ključnih institucija, na prvom mestu je patrijarh Porfirije (prosečna ocena 2,39), sledi ministar turizma i omladine Husein Memić (1,42), Aleksandar Vučić (1,36), Miloš Vučević (1,33) i Ana Brnabić (1,24).

Kakvo je poverenje mladih u institucije i kome više veruju – Porfiriju, Aleksandru Vučiču ili Ani Brnabić? 3
Foto: KOMS

„Sve posmatrane ličnosti u odnosu na prethodnu godinu zabeležile su pad poverenja kod mladih, ne računajući premijera Miloša Vučevića, koji se prošle godine nije našao na listi posmatranih ličnosti. Kada uporedimo prosečne ocene institucija i ličnosti koje su na čelu tih institucija, videćemo da su razlike između poverenja u ličnosti vrlo male u gotovo svim slučajevima, osim u odnosu na Ministarstvo turizma i omladine i ministra Huseina Memića koji njim rukovodi (MTO – 1,86; ministar turizma i omladine 1,42), što je bio slučaj i prošle godine“, ističe se u izveštaju.

Poverenje u ove ličnosti najviše iskazuje najmlađa kategorija anketiranih (15–19).

Mladi iz beogradskog regiona daju nižu ocenu poverenja patrijarhu, dok ispitanici iz Centralne i Zapadne Srbije iskazuju blago veće poverenje u Aleksandra Vučića.

Dodatno, žene imaju manje poverenja u patrijarha od mladih muškaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari