Pod sloganom „Mladi u akciji“, sve organizacije u svijetu su obilježile 8. maj dan Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca. Crveni krst Crne Gore je obilježio ovaj dan, a od 8 do 15. maja nastavljeno je sa obilježavanjem Nedelje Crvenog krsta, tokom koje su organizovane brojne manifestacije. Na Svjetski dan Crvenog krsta Opštinska Organizacija Crvenog krsta Pljevlja je podijelila korisnicima materijalnog obezbjeđenja po 100 porodičnih i higijenskih paketa, kao i džakova brašna, rekao je sekretar OO Crvenog krsta Pljevlja Željko Minić.


– Pored podjele životnih namirnica organizovali smo i promovisali humane vrijednosti koje su promovisali mladi edukovani volonteri naše organizacije. Organizovali smo i predavanja o dobrovoljnom davanju krvi u srednjim školama i Akademskom centru, kao i prezentaciju prve pomoći i za učenike Osnovne škole „Radoje Tošić“ na Srdanovom grobu, koji će se takmičiti krajem mjeseca, rekao je Minić.

Prema riječima Jusa Ajanovića, direktora Centra za socijalni rad za opštine Pljevlja i Žabljak, humanitarne akcije se mogu uspješno organizovati samo ako institucije djeluju sinhronizovano i zajedno. „Za ove dvije opštine svaka nedelja je Nedelja Crvenog krsta, jer su građani u takvoj situaciji da im je svaka pomoć neophodna“, rekao je Ajanović.

Povodom 11. maja, Dana dobrovoljnih davalaca krvi OO Crvenog krsta Pljevlja je organizovala svečanost na kojoj su dobrovoljni davaoci dobili priznanja za 10, 20 i 50 puta datu krv. Priznanja za 10 puta datu krv dobilo je 15 davalaca, za 20 puta datu krv osam, a za 50 puta datu krv dvojica davalaca Slobodan Vučinić i Milenko Popović. „Prvi put sam dao krv mladoj ženi na porođaju i bio sam sretan kada sam je kasnije sreo sa djetetom u rukama. Ponosan sam i sretan kada mogu da pomognem“, ističe Vučinić. „Spreman sam u svako doba da dam krv i ovo priznanje mi je najslađe, jer znam koliko sam života spasio“, kazao je Popović. OO Crvenog krsta Pljevlja je u „Nedelji Crvenog krsta“ organizovala podjelu i bebi paketa za svu novorođenčad, posjetu „Romskom naselju“, kao i obilazak starih i iznemoglih lica.u opštinama Pljevlja i Žabljak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari