Mladi Užičani podsetili na žrtve holokausta 1Foto: Grad Užice

Učenici Užičke gimnazije, Muzičke i Umetničke škole u Užicu, uz podršku Užičke akademske parlamentarne unije, održali su javni čas „Holokaust- sećanje na žrtve“.

Uz podsećanje na to da su „nacisti vojno poraženi u Drugom svetskom ratu 1945. godine i da je njihovom vođstvu suđeno u Nirnbergu 1945 – 1946. godine“, oni su, prigodnim programom u svečanoj sali Skupštine grada, poručili da i „danas moramo da skrećemo pažnju na pogubnost totalitarnih režima i da se borimo protiv ideologije koju su zastupali nacisti“.

U susret 27. januaru – Međunarodnom danu sećanja na žrtve holokausta, javni čas je organizovan kako bi se ukazalo na težinu zločina, potrebu da se žrtve, njihova patnja i zločni odbrane od zaborava i da se, pre svega, mladima prenesu poruke o toleranciji, prihvatanju različitosti koja predstavlja bogatstvo u modernom, pluralističkom društvu, borbi protiv predrasuda, rasizmu i antisemitizmu, ali i da se istakne potreba sećanja na prošle događaje, kako se oni ne bi ponovili.

Užička akademska parlamentarna unija, prva asocijacija takve vrste u Srbiji, nastala je prošle godine i, osim predstavnika Grada i profesora, čine je i predstavnici devet srednjoškolskih i studentskih parlamenata, kojima je omogućeno da prisustvuju sednicama užičke skupštine i da nude ideje i stavove o važnim pitanjima za život svojih vršnjaka u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari