Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pojaviće se danas po drugi put pred Tribunalom u Hagu i imaće mogućnost da je izjasni o krivici po optužnici koja ga tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, 1992-95.


U prvom pojavljivanju pred sudijama, 3. juna, general Mladić je optužbe nazvao „gnusnim“ i „monstruoznim“. U dve tačke, general Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca. Prvu optužnicu protiv Mladića zbog genocida nad 7.000 Muslimana u Srebrenici, Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali on je ostao begunac do 26. maja, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.

Ukoliko i danas odbije da kaže oseća li se krivim ili ne, sudija će, po pravilima Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, u spis uvesti da je optuženi izjavio da nije kriv. Premda je u prvom pojavljivanju prošlog meseca kao jedan od razloga zašto ne želi da se izjasni naveo i to što nije imao stalnog branioca, generala Mladića će i danas zastupati advokat po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić, koga mu je postavio Tribunal. Minulog petka, sudski sekretarijat je, naime, saopštio da još proverava da li je advokat po Mladićevom izboru kvalifikovan i da li ispunjava ostale uslove za zastupanje pred Tribunalom. Sekretarijat je naznačio bi odluku o Mladićevom zahtevu mogao doneti do 1. avgusta. Mladić je, kako piše u podnesku, 22. juna podneo sekretarijatu listu potencijalnih branilaca, a dan kasnije zvaničan zahtev za postavljanje branioca po njegovom izboru, čije ime nije navedeno. Iz podneska se može zaključiti da advokat koga je Mladić predložio za stalnog branioca nije na listi zastupnika koji su registrovani za rad u Tribunalu.

– Ratko Mladić u ponedeljak neće doći na nastavak suđenja u Haškom tribunalu, kada bi trebalo da se izjasni o optužnici, zbog toga što nije odobrena njegova lista branilaca, izjavio je za televiziju Republike Srpske njegov advokat Miloš Šaljić.

Jelačić: Spremamo se za suđenje

Nerma Jelačić, portparolka Haškog tribunala, kaže za Danas da sud nije zvanično obavešten da se Mladić neće pojaviti pred sudijama.

– Mi zvanično nismo obavešteni o tome da se Ratko Mladić neće pojaviti pred sudijama, niti imamo indicija da se on neće pojaviti – rekla je Jelačićeva i dodala da se oni pripremaju za današnje izjašnjavanje o krivici bivšeg komandanta VRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari