"Ispirali su mi levo uvo dok mi je rastao tumor u glavi": Ispovest mladića iz Niša koji je posle sedam godina lečenja saznao pravu dijagnozu 1Foto: Pixabay / Bokskapet

„Doktor mi je rekao da sednem. Kazao mi je da je u pitanju tumor. Benigni, na glavnom nervu koji je odgovoran za sluh, lice i ravnotežu. Tražio sam čašu vode. Potom sam se onesvestio. Zbog saznanja. Postavljena je sumnja da je u pitanju vestibularni švanom, retka vrsta spororastućeg tumora u visni unutrašnjeg slušnog kanala“, kaže u ispovesti za Danas mladić iz Niša N. P. (23).

Kuriozitet čitave njegove zamršene putanje kroz srpsko zdravstvo do uspostavljanja dijagnoze u privatnoj klinici jeste trajanje – prvi put se javio lekarima kada je imao 16 godina.

Sada, dok čeka operaciju, podneo je krivične prijave protiv tri specijaliste otorinolaringologije za nesavesno lečenje u Nišu, ali i protiv NN lica za falsifikovanje medicinske dokumentacije.

Prvi put kod lekara sa 16 godina

„Kada sam imao 16 godina osetio sam prve probleme. Javile su mi se migrene, trnula mi je ruka, imao sam mučninu. Nekoliko puta sam išao kod lekara u svoj Dom zdravlja. Dobio sam pregled i savet da uzimam lek protiv bolova. Napade glavobolje imao sam tada jednom u tri meseca. Pomislio sam da nije ništa strašno. Nastavio sam sa svojim životom. Do javljanja problema, uz migrene, oko levog uha pre tri, četiri godine“, priča taj mladić.

„Tada sam osećao da mi se tokom dana zapuši levo uvo, zuji mi u njemu oko pet minuta i prođe. Na početku me nije bolelo. Javio sam se otorinolaringologu u svom Domu zdravlja u Nišu. Posle običnog pregleda, doktorka mi je rekla da je u pitanju nakupljanje cerumena, odnosno ušne masti. Isprano mi je uvo i to je bilo to. Išao sam na ispitranja, ali dva, tri dana posle toga dobijao sam iste simptome. Potom sam rekao sebi:“Okej, izdvojiću novac i otići u nišku privatnu kliniku na pregled. I tamošnja doktorka je rekla da mi se nakupila ušna mast i opipala mi je vrat oko uva. Kazala je da mi je stegnut mišić u tom delu i dala mi broj telefona fizijatra kod koga nisam otišao. Shvatio sam da mi nije ništa strašno jer je u pitanju zategnuti mišić“, objašnjava N. P.

Vreme je prolazilo, dodaje on, i zaboravio je na probleme.

"Ispirali su mi levo uvo dok mi je rastao tumor u glavi": Ispovest mladića iz Niša koji je posle sedam godina lečenja saznao pravu dijagnozu 2
Foto: Pixabay

Problemi su bili sve češći

„Ali, oni su počeli sve češće da se javljaju. Zapušeno uvo, zujanje, a počelo je i da me malo boli. Treći put odlazim u Dom zdravlja, kod specijaliste ORL. Opet cerumen, opet ispiranje, bez dalje dijagnostike. U tom trenutku rekao sam da imam migrene da sam u međuvremenu bio na pregledima za krvni pritisak, da sam nosio holter. Na izveštaju mi je napisala da pijem lekove betablokatore za koje sam joj rekao da nisam pio. To je moje dotadašnje iskustvo“, ističe on.

Kako dodaje, prošle godine probudila ga je jaka migrena.

„Imao sam mučninu, ruka mi je bila utrnuta, nisam mogao da vidim, bolela me je glava, loše sam se osećao. Otišao sam u Hitnu pomoć u Nišu. Objasnio sam im simptome, rekao da podsećaju na moždani udar i oni su me, posle prvobitnog slanja u Dom zdravlja, ipak uputili u Univerzitetski klinički centar u Nišu kod neurologa. Tamo je urađen skener, nije pokazao patologiju, doktor mi je propisao terapiju i napisao da je potrebna da se uradi magnetna rezonaca glave, kao i da nema termina za taj pregled. Potom sam se preselio u Beograd“, navodi naš sagovornik i pokazuje obimnu medicinsku dokumentaciju sa dosadašnjih pregleda.

Pregledi u Beogradu

„U Beogradu sam otišao u Studentsku polikliniku, jer sam student, i tražio uput za UKCS da tu probam da uradim magnetnu rezonancu na osnovu izveštaja neurologa iz UKC Niš. Nisu imali termin. Zatražio sam potom od mog lekara uput za ORL i nalaz je bio isti – ušna mast, ispiranje. Ali, urađena mi je i audiometrija. Bila je tada uredna. Nastavilo je da mi zuji u uvetu, ali sam odustao od svega. Nisam više  znao šta da radim. Ipak, ponovo sam dobio uput za UKCS. Urađen mi je pregled. Kazali su mi lekari da ne vide ništa u mom uvetu. Napisali su da je indikovan pregled neurologa. Video sam da ne mogu da zakažem magnetnu rezonancu“, ističe naš sagovornik.

Dodaje da odlučuje, početkom ovog meseca, da ode u prvitnu beogradsku kliniku na magnetnu rezonacu „jer je imao nešto malo više novca, a tegobe nisu prestajale“.

„Platio sam 41.000 dinara. Snimanje na magnetnoj rezonaci trajalo je sat i po. Ušao sam u ordinaciju lekara posle toga. Doktor mi je rekao da sednem i objasnio da imam tumor. Krenuo je da priča da je to benigni. Tražio sam čašu vode. I, onesvestio se. Zbog saznanja. Postavljena je sumnja da je u pitanju vestibularni švanom, retka vrsta spororastućeg tumora, na glavnom nervu. Pravi pritisak na moždano stablo. Na nezgodnom je mestu jer prolaze nervi za ravnotežu, sluh i lice i osećaj lica“, objašnjava on pokazujući medicinski nalaz.

Potom je otišao na Odeljenje za gama nož Klinike za neurohirurgiju UKCS gde je saznao da ta vrsta lečenja nije pogodna za njegovu vrstu tumora od jednog lekara, ali je konzilijum doneo, kako N. P. tvrdi, pozitivnu odluku.

„Tražio sam druga mišljenja i saznao da postoji verovatnoća da izgubim sluh u tom uvetu, možda dobijem problem sa održavanjem ravnoteže, a mogu da dobijem i jednostranu paralizu lica. U međuvremenu sam imao konsultacije sa nekoliko stranih stručnjaka koji se bave samo mojom vrstom tumora, a koji su izuetno retki, do 15 osoba godišnje ih dobije. Svi smatraju da gama nož nije indikovan u mom slučaju, samo klasična operacija, ali i da bi trebalo da odlučim kada ću da se operišem jer mogu da odugovlačim samo do godinu dana, uz tromesečno snimanje na magnetnoj rezonaci. Čekam još jedno mišljenje, pa ću videti šta ću“, kaže on.

Krivične prijave

Objašnjava da je zbog svega što je preživeo godinama unazad, podneo pre desetak dana tri krivične prijave za nesavesno lečenje protiv dve doktorke, specijaliste ORL, iz Doma zdravlja u Nišu, i jedne iste specijalnosti iz privatne klinike u Nišu kod kojih je prvobitno odlazio zbog problema u levom uhu.

"Ispirali su mi levo uvo dok mi je rastao tumor u glavi": Ispovest mladića iz Niša koji je posle sedam godina lečenja saznao pravu dijagnozu 3
Foto: Pixabay/Valelopardo

„Ali i protiv NN lica za falsifikovana medicinske dokumentacije. Duboko sam uveren da je bilo ko od specijalista ORL uradio kompletnu dijagnostiku ne bih bio u ovoj situaciji. Jeste da je moj tumor redak, ali mislim da mi je bila neophodna kompletna dijagnostika. Da je tumor uočen na vereme, bio bi manji i ne bi mi pretila opasnost od posledica posle operacije“, kaže naš sagovornik pokazujući i sve te krivične prijave.

Kada je u pitanju krivična prijava za falsifikovanje medicinske dokumentacije, N. P. objašnjava šta se nedavno desilo.

„Kada sam ušao u svoj zdravstveni karton preko eUprave našao sam izveštaj neurologa iz UKC Niš kod koga su me poslali iz Hitne pomoći u Nišu prošle godine. Na dokumentu koji ja imam, pečatiranom i potipsanom a koji sam dobio posle pregelda,  stoji rečenica doktora da je potrebno snimanje na magnetnoj rezonaci, ali da nema termina, dok u elektronskoj verziji dokumenta te rečenice nema. Tako da svi ostali lekari posle tog pregleda nisu imali informaciju da je bio indikovan pregeld na magnetnoj rezonanci. Sve ostalo je istovetno. Ne znam da li ta rečenica nije uneta ili je obrisana“, ističe N. P.

On dodaje da je pre tri dana dobio poziv iz UKC Niš, što su iz te zdravstvene ustanove potvrdili za Danas, da dođe na snimanje magnetnom rezonancom, ali da je odbio jer je sve to sam završio.

„U ovom času mi to ne treba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari