Haški optuženik i bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić neće svedočiti putem video-linka pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu 22. februara, na ponovljenom suđenju optuženima da su mu pomagali u skrivanju u Srbiji od 2002. do 2006. godine, kažu u Mladićevom pravnom timu.


– Tribunal, pred kojim je početak suđenja Mladiću zakazan za 14. maj, ocenio je da nije celishodno da se on pojavljuje izvan aktuelnog postupka u Hagu – izjavio je advokat Miloš Šaljić, pravni savetnik Mladićevog tima za odbranu. Šaljić je ranije najavio mogućnost da se Mladić ne odazove pozivu beogradskog suda, navevši da nije svedočio putem video-linka ni pred sudom Bosne i Hercegovine, u procesu dvojici pripadnika Vojske Republike Srpske.

Pred beogradskim Prvim osnovnim sudom je krajem decembra počelo ponovljeno suđenje grupi okrivljenih, koji se terete da su pomagali Mladiću u suđenju na području Beograda, i u kome je naredno ročište zakazano za od 21. do 23. februara. Prethodno je Apelacioni sud usvojio žalbu Tužilaštva na oslobađajuću presudu donetu krajem 2010.

U ponovljenom postupku svi optuženi (Stanko Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Ljiljana Vasković i njena deca Tatjana i Bojan Vasković, Marko Lugonja, Blagoje Govedarica, Predrag Ristić i Borislav Ivanović) ostali su pri odbranama koje su izneli na prvom suđenju, negirajući optužbe i krivicu. Tokom prvog suđenja, umro je prvooptuženi Jovo Đogo, koji je bio oficir VRS pod Mladićevom komandom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari