Haški tribunal je juče negirao da je optuženi Ratko Mladić odveden u bolnicu Bronovo, i saopštio da Mladić „nije napustio“ sudski pritvor u Sheveningenu. „Izveštaji da je Mladić u bolnici Bronovo nisu tačni. Mogu potvrditi da on nije napustio zatvorski kompleks u Sheveningenu“, saopštila je u pisanoj izjavi predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.


Jelačić je ukazala da, u skladu sa pravilima Tribunala, ne može objaviti detalje o zdravlju bilo kojeg od optuženih u pritvoru. „Pravila određuju da Sekretarijat čuva kao poverljive informacije o zdravstvenom stanju optuženih, osim ukoliko sam optuženi ne dozvoli da se ti detalji saopšte, ili ukoliko to ne naloži sudsko veće“, precizirala je Jelačićeva.

Ona je ponovila da Tribunal „omogućava svim optuženima najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i medicinski tretman kada je to potrebno“. „Pravila Tribunala predviđaju da bilo koja situacija gde postoji opasnost po život optuženog mora odmah biti prijavljena sekretaru suda. Tako nešto nije prijavljeno u vezi sa Mladićem“, zaključila je Jelačić u pisanoj izjavi.

Ratko Mladić operisan je u Hagu i posle operacije javio se porodici, izjavio je juče član tima za njegovu odbranu Miloš Šaljić. On je agenciji Beta rekao da je Mladiću juče operisan bruh i da je ta operacija ranije više puta odlagana, ali da je na kraju morala da bude izvedena pre statusne konferencije pred Haškim tribunalom i početka suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari