Ratko Mladić se skriva u objektu čiji je upravnik iz Mladićevog zavičaja, jedna je od dojava građana na telefon 9191 u Dežurnom operativnom centru Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Najtraženiji haški begunac je „viđen“ u raznim gradovima Bosne i Hercegovine, Srbije, ali i Rusije.


Ulaskom u čuvenu sobu sa telefonskom linijom 9191 nailazimo na radnu atmosferu. Telefon zvoni.

„Dobar dan! Izvolite! Dobili ste Bezbednosno-informativnu agenciju“, kaže jedan od operativaca. Zatim slede potpitanja „gde“, „kada“… Na osnovu tih potpitanja operativac radi prvu selekciju informacija.

– Broj poziva znatno je povećan od prošle nedelje, kada je povećana nagrada za informacije koje bi dovele do hapšenja preostalih haških begunaca – Ratka Mladića i Gorana Hadžića – ističe za Danas Jovan Stojić, šef kabineta direktora BIA. Za informaciju o Mladiću nagrada je sada 10 miliona, a za Hadžića milion evra.

Mada, Stojić napominje da je zabeležen i znatan broj poziva građana koji i ne pitaju za nagradu, jer ih ne zanima novac, a poziv objašnjavaju kao patriotski čin.

Jedan od glavnih ciljeva povećanja nagrade jeste da se upravo podstaknu ljudi bliski haškim beguncima da odaju njihova mesta skrivanja. Sve dojave najpre se selektuju u Dežurnom operativnom centru, kako bi se odmah odbacile neupotrebljive informacije.

– Operativci još tokom razgovora s građanima, kroz niz pitanja, mogu da procene da li je neki podatak validan, šala ili provokacija – objašnjava Stojić. Ozbiljnost informacije se procenjuje na osnovu informacija koje daje građanin, kao što su – u kom objektu tvrdi da se krije begunac, ko ga čuva… Uverljivosti doprinosi, ističe Stojić, i ako građanin koji zove kaže svoje ime i prezime.

Sa raznim informacijama se javljaju građani – od šaljivih, provokativnih do „podvaljivanja“ komšijama optužbama da su jataci.

Informacije, za koje se proceni da bi mogle imati „materijal“ za dalju obradu, jer postoji neki vid povezanosti sa haškim beguncima, kao što je zavičajna, ideološka, rodbinska ili zajednička ratna prošlost, šalju se nadležnoj organizacionoj jedinici BIA koja dalje radi na utvrđivanju verodostojnosti. Anonimnost poziva je, kako dodaje Stojić, zagarantovana.

Prema njegovim rečima, informacije koje se dobijaju od građana, samo su deo slagalice kada je reč o celokupnoj potrazi za Mladićem i Hadžićem.

– Ovi podaci nam dosta pomažu u sklapanju mozaika kretanja haških begunaca i utvrđivanja mreže pomagača – ističe naš sagovornik. On dodaje da nijedan podatak nije dosad doveo do hapšenja nekog od optuženika, ali napominje da je dovoljan samo jedan pravi poziv.

Telefonska linija 9191 uvedena je još maja 2006. i nije rezervisana isključivo za informacije o haškim beguncima, već na taj broj građani mogu da jave sve informacije o ugrožavanju nacionalne bezbednosti.

Prijavljuju narko-dilere iz komšiluka

Na telefon 9191 građani se javljaju i da prijave slučajeve organizovanog kriminala i loših privatizacija.

– Najčešće zovu iz malih sredina, kako bi prijavili narko-dilere iz svog komšiluka – dodaje naš sagovornik. On dodaje da često građani dolaze u sedište BIA, kako bi doneli dokumentaciju koju poseduju, na primer, o nekoj lošoj privatizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari