Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić potrdio je juče ono o čemu je Danas više puta, pozivajući se na pouzdane izvore iz službi bezbednosti, pisao – Ratko Mladić je posedovao ličnu kartu izdatu u Srbiji, ali taj dokument uopšte nije zaveden u sistem MUP-a i da zato nema kartona s njegovim otiscima pristiju.

Akcioni tim je istragom utvrdio da je lična karta Ratku Mladiću izdata 3. novembra 1999. na njegov telefonski zahtev upućen visokom fukcioneru MUP-a Srbije, ali da taj dokument nije uveden u sistem – kazao je Ljajić agenciji Beta. Prema njegovim rečima, Mladić je pozvao tog funkcionera i pitao ga zašto on kao srpski general nema srpsku ličnu kartu i ovaj mu je obećao da će je dobiti za dva sata. „I dobio je, ali lična karta nije uvredena u sistem i zato nema kartona sa otiscima prstiju“, naveo je Ljajić.

Prema saznanjima Danasa, „srpski general“ kojeg ministar Ljajić pominje bio je Vlajko Stojiljković, tadašnji ministar policije, koji se ubio aprila 2002. na dan usvajanja Zakona o saradnji s Hagom.

Pojedini mediji objavili su, odmah posle posete Beogradu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, da je iz BIA nestao dokument na kome se nalazi otisak prsta Ratka Mladića. To je bila netačna informacija, tačnije dezinformacija, potekla iz nekih krugova unutar MUP-a Srbije, reklo je ubrzo potom novinarima Danasa više pouzdanih izvora.

Tim povodom je 12. septembra morao da se oglasi i direktor BIA Saša Vukadinović. „Nije tačno da je iz BIA nestao dokument na kome se nalazi otisak prsta Ratka Mladića“, naveo je Vukadinović u saopštenju i podsetio da se BIA ne bavi izdavanjem ličnih dokumenata, pa samim tim nije ni bilo mogućnosti da iz nje nestane personalni karton sa otiskom Mladićevog prsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari