Odbrana haškog optuženika Ratka Mladića ponovo je juče zatražila od Sudskog veća Tribunala da izvođenje svedoka i dokaza odloži za šest meseci, saopšteno je iz Haga. Veće je prošle sedmice delimično prihvatilo zahtev Mladićeve odbrane za odlaganje procesa i odlučilo da saslušanje svedoka počne 25. juna, umesto 29. maja, kako je prvobitno bilo planirano.


Postupak je, na zahtev Mladićeve odbrane, odložen zbog, kako je naveo predsedavajući Sudskog veća Alfons Ori, ozbiljnih propusta u okviru postupka obelodanjivanja optužbe. Glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc je tokom posete Beogradu prošle nedelje izjavio da je došlo do greške u numeraciji transkripata sa već postojećih suđenja, i da se ona odnosi na tri odsto dokumenata u sklopu optužbe. Stoga, rekao je tom prilikom Bramerc, tužilaštvo očekuje odlaganje od nekoliko nedelja, a ne meseci.

Odbrana je pak ocenila da je odluka o početku izvođenja dokaza 25. juna donesena na osnovu „pogrešnog rasuđivanja“ pošto advokati i dalje nemaju uvid u oko 8.000 dokumenata, a uobičajeno je da budu upoznati sa iskazom nekog svedoka najmanje tri meseca pre njegovog stupanja u sudnicu. Suđenje Mladiću za genocid u Srebrenici, etničko čišćenje u BiH i snajpersku vatru tokom opsade Sarajeva, počelo je 16. maja uvodnom rečju tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari