Odbrana Ratka Mladića zatražila je od sudija Tribunala u Hagu da odbace zahtev tužilaštva da Mladiću bude suđeno u dva odvojena postupka, uz ocenu da bi to bilo nepravično. Tužilaštvo je sredinom jula predložilo da optužnica protiv Mladića bude podeljena i da mu najpre bude suđeno po optužbi za genocid u Srebrenici, a potom po optužbama za progon nesrba širom BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje međ

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od sudija Tribunala u Hagu da odbace zahtev tužilaštva da Mladiću bude suđeno u dva odvojena postupka, uz ocenu da bi to bilo nepravično. Tužilaštvo je sredinom jula predložilo da optužnica protiv Mladića bude podeljena i da mu najpre bude suđeno po optužbi za genocid u Srebrenici, a potom po optužbama za progon nesrba širom BiH, zločine u Sarajevu i uzimanje međunarodnih talaca.

Mladićev branilac Branko Lukić usprotivio se tom predlogu, naglasivši u juče objavljenom podnesku da bi njegovim prihvatanjem bilo narušena Mladićeva prava. „Zahtev Tužilaštva krši pravo optuženog da svoju odbranu izloži efikasno i na razuman način. Odbrana skreće pažnju na činjenicu da su događaji povezani sa optužnicama za Sarajevo, opštine i taoce prethodili događajima iz optužnice za Srebrenicu… Odbrana tvrdi da je nemoguće razumeti događaje u Srebrenici bez razumevanja prethodnih zbivanja“, piše u podnesku.

Mladićeva odbrana je kao netačan odbacila i argument Tužilaštva da bi razdvajanje optužnica protiv Mladića doprinelo efikasnosti i brzini postupka. Kao razlog za protivljenje, odbrana navodi i „slabo zdravlje“ Mladića zbog kojeg će biti narušena njegova sposobnost da se sa advokatima priprema za proces.

Važećom optužnicom, Mladiću se u dve tačke na teret stavljaju genocid nad oko 7.000 Muslimana u Srebrenici, genocid nad nesrbima u još osam bosanskih opština, zatim progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce, 1992-1995.. Po predlogu Tužilaštva, optužnica za genocid u Srebrenici bila bi izdvojena, a Mladiću bi u prvom procesu bilo suđeno po njoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari