Mladićeva odbrana traži saslušanje još tri svedoka 1Foto: Aleksandar Roknić

Branioci Ratka Mladića uložili su juče protest raspravnom veću Haškog tribunala zbog odluke sudija da dokazni postupak odbrane proglase okončanim, uprkos protivljenju Mladićevih advokata.

„Odbrana ponovo, radi jasnoće, naglašava da nije završila svoj dokazni postupak. Bilo koju meru za okončanje dokaznog postupka, odbrana smatra teškim kršenjem prava na fer suđenje“, podvukli su Mladićevi branioci u jučerašnjem podnesku. Advokati Branko Lukić i Miodrag Stojanović podsećaju da je raspravno veće prekjuče „utvrdilo“ da je odbrana završila izvođenje dokaza, „uprkos tome što je odbrana četiri puta jasno stavila do znanja da nije okončala svoj dokazni postupak“. Mladićevi branioci navode i da je i samo veće konstatovalo da su neke teme iz dokaznog postupka „još otvorene“.

„Pod ovim okolnostima, ostaje nejasno koje je trenutno stanje u postupku, budući da raspravno veće nije dalo obrazloženu odluku, već kontradiktorne i zbunjujuće izjave“, tvrde zastupnici odbrane.

U podnesku se ocenjuje da su sudije, na kraju zasedanja u utorak, „ignorisale“ četiri puta ponovljenu izjavu branioca Dejana Ivetića da „odbrana nije okončala izvođenje dokaza“ i da to ne može učiniti sve dok se ne reše preostala otvorena pitanja.

„Odbrana je naznačila da ima još tri svedoka za koje veruje da bi ih trebalo saslušati“, piše u podnesku. Branioci su nagovestili da žele i da se žale na poverljivu odluku sudija u vezi sa dva od ta tri svedoka, koja nisu imenovana. Treći svedok mogao bi biti Amor Mašović, bivši predsednik Komisije za nestale osobe BiH. Odbrana tvrdi da je deo Mašovićeve pisane izjave nepropisno uvršten u dokaze i da tu izjavu, stoga, valja odbaciti ili Mašovića pozvati da svedoči.

Po odbrani, predsedavajući sudija Alfons Ori je prihvatio da su ta nerešena pitanja deo dokaznog postupka, ali je odmah zatim, na neuobičajen način, izveo zaključak da „na osnovu svega ovoga, raspravno veće razume da je odbrana okončala izvođenje dokaza“. Mladićevi branioci su ocenili da „to ne predstavlja obrazloženu odluku“, zato što se ne vidi „kako je raspravno veće ‘utvrdilo’ da je odbrana završila izvođenje dokaza“.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (73) optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Jednostrana odluka

Nazivajući to „jednostranom odlukom“ sudija da okončaju Mladićevu odbranu, uprkos protivljenju njenih zastupnika, branioci traže da im raspravno veće pruži pravno utemeljenje i obrazloženje za takvu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari