Vlasti Srbije krajem februara su zaplenile i Haškom tribunalu dostavile još 3.500 stranica beleški generala Ratka Mladića nastalih od 1991 do 1995. godine, piše u dokumentu haškog tužilaštva koji je Tribunal danas objavio.


Pri pretresu stana Mladićeve supruge Bosiljke u Beogradu, 23. februara ove godine, srpske vlasti su zaplenile 169 predmeta, uključujući 18 radnih beležnica bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske. Skenirane kopije Mladićevih zapisa ubrzo su poslate haškom tužilaštvu, a beležnice su u Hag stigle 11. maja, precizira se u dokumentu.

Tužilaštvo u Hagu juče je zatražilo da zaplenjene Mladićeve beležnice uvede u spisak dokaza protiv bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovice Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija, kao i protiv bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1992-95. godine.

Potvrđena presuda Šešelju

Žalbeno veće Haškog tribunala potvrdilo je drugostepenu presudu Vojislavu Šešelju za nepoštovanje suda i kaznu od 15 meseci koja mu je za to određena. Šešelj je 24. jula 2009. osuđen zato što je obelodanio imena i druge lične podatke o tri zaštićena svedoka. U međuvremenu, Šešelj je 4. februara 2010. ponovo optužen zbog toga što je u knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari