Drugi opštinski sud doneo je rešenje kojim se oglašava nenadležnim u procesuiranju optuženih za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću, rečeno je agenciji Beta u tom sudu. Na rešenje suda doneto 7. decembra, koje još nije pravnosnažno, žalili su se Drugo opštinsko tužilaštvo i advokati optuženih Ratka Vučetića i Blagoja Govedarice.

Drugi opštinski sud doneo je rešenje kojim se oglašava nenadležnim u procesuiranju optuženih za pomaganje haškom optuženiku Ratku Mladiću, rečeno je agenciji Beta u tom sudu. Na rešenje suda doneto 7. decembra, koje još nije pravnosnažno, žalili su se Drugo opštinsko tužilaštvo i advokati optuženih Ratka Vučetića i Blagoja Govedarice. Predmet će biti dostavljen Okružnom sudu u Beogradu radi odlučivanja o žalbama, rekao je taj izvor.
Suđenje grupi od 12 optuženih za skrivanje i pomaganje Ratku Mladiću pred Drugim opštinskim sudom odloženo je 6. decembra pošto se troje optuženih nije pojavilo na pretresu i predloga sudskog veća da se taj sud oglasi nenadležnim. Predsedavajući sudskog veća sudija Dejan Dobrosavljević rekao je tada da je veće podnelo ovakav predlog zbog najnovijih izmena i dopuna Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, kojima je predviđeno da je za procesuiranje pomagača haških optuženika nadležan Okružni sud u Beogradu.
Za pomaganje u skrivanju Ratka Mladića optuženi su Jovo Đogo, Marko Lugonja, Tatjana Vasković, Stanko Ristić, Blagoje Govedarica, Ljiljana Vasković, Saša Badnjar, Predrag Ristić, Ratko Vučetić, Borisav Ivanović i Bojan Vasković. Optužnica protiv njih podignuta je 14. juna 2006, a svi optuženi brane se sa slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari