U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije očekuje se da će se tokom današnje posete Serža Bramerca razgovarati o temama na „stalnom dnevnom redu“ – pomoći Beograda u slučajevima koji su u toku pred Tribunalom i regionalnoj saradnji, naveo je za Danas Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva i zamenik tužioca. Vekarić nije mogao da potvrdi da li će biti posebno reči o rezultatima u istrazi o skrivanju Ratka Mladića. Bramerc je pre dvadesetak dana u neformalnom razgovoru sa novinarima u Hagu izjavio da od Srbije očekuje izveštaj o tome gde se haški begunac Mladić godinama krio i ko mu je pomagao.


Frederik Svinen, Bramercov savetnik, za Danas je naveo da će na sastanku sa predstavnicima srpskog Tužilaštva diskutovati mnoga pitanja, kao što je to uobičajeno pre podnošenja Bramercovog izveštaja Savetu bezbednosti UN. Svinen je precizirao da se ona, između ostalog, odnose na dokumentaciju, arhivu i materijale za predmete u suđenjima u toku pred Tribunalom.

– Voleli bismo da čujemo i kako napreduje istraga o Mladićevom skrivanju. O tome smo već razgovarali sa vlastima u Beogradu, prilikom ranijih poseta, a razgovaraćemo i dalje, istakao je Svinen za Danas.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc danas i sutra u Beogradu će se sastati sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasimom Ljajićem, tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predstavnicima operativnih službi Srbije.

Vekarić: Stiže i Stiven Rap

Regionalna saradnja i protokol o međusobnom ustupanju dokaza između Srbije i BiH u slučajevima ratnih zločina, biće jedna od tema razgovora sa Seržom Bramercom, naveo je Bruno Vekarić za Danas. Prema Vekarićevim rečima, Tužilaštva rade na usaglašavanju teksta i utvrđivanju terminologije. Kako je naveo, u posetu srpskom Tužilaštvu, 21. novembra treba da stigne i američki ambasador za ratne zločine Stiven Rap, a jedna od tema će biti i regionalna saradnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari