Dvadeset mladih bračnih parova u Bijelom Polju dobiće po jedno rasno grlo, odnosno steonu junicu, u okviru Mjere boj 4. opštinskog Programa podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede 2012. godine, čija je procijenjena vrijednost 40.000 evra. Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je istakao da je ta opština 2012. godine dobila i nagradu od OSCE i Zajednice opština, kao opština koja je predstavila najkreativniji model za podsticaj razvoja poljoprivrede.


– Bez obzira što smo pokušali i prezentirali kroz mjesne centre i mjesne zajednice, nijesmo zadovoljni interesovanjem koje kod građana i poljoprivrednih proizvođača vlada za taj set mjera, iako se trudimo da, imajući u vidu finansijsku situaciju, budemo koliko toliko redovni u izmirivanju obaveza nastalih po tim mjerama i stimulansima i da to ne bi trebalo da bude izgovor za nedovoljno interesovanje po našoj procjeni. Taj set mjera smo sa nekadašnjih osam uvećali na 14. Za 2015. godinu planiramo još nekoliko mjera za koje smo procijenili da se nalaze u zoni između onoga što svojim mjerama pokriva Ministarstvo poljoprivrede i onoga dijela koji je na terenu prisutan, a nije obuhvaćen tim dijapazonom. Smatramo da će u 2015. godini taj set mjera biti kompleksniji i u smislu obuhvata i finansijski izdašniji, a trudićemo se da nam to bude i prioritet u smislu finansijske obaveze, kazao je predsjednik Žurić.

Za Program podsticajnih mjera za razvoj poljoprivrede 2012. godine apliciralo je 63 bračna para, od kojih osam nije ispunjavalo uslove, a 55 je rangirala opštinska komisija, koja je obišla sve kandidate i na osnovu određenih kriterijuma formirala rang-listu od 20. Rješenja za dodjelu steonih junica dobili su: Safet Ćorović, Milan Kljajević, Mithad Bećirović, Miroslav Femić, Vahedin Fetić, Srećko Tvrdišić, Ferhan Bećirović, Sava Ašanin, Desimir Lalević, Sadat Sijarić, Esnaf Smakić, Stojan Cerović, Šefto Hajdarpašić, Slavica Šebek, Miomir Nedović, Aleksandar Potpara, Elmir Durović, Tinis Ćorović, Dmitar Šarčević i Edin Džogović.

Slavica Šebek iz Zatona ističe se njena petočlana porodica već duže vrijeme bavi poljoprivredom i da isključivo žive od toga, te da će ova junica uvećati njihov stočni fond. „Hvala opštini i Ministarstvu poljoprivrede što su nas ovako obradovali. Gledaćemo da još uvećamo stočni fond i da to krene još ozbiljnije. Jer od bavljenja poljoprivredom može da se živi. Sada imamo dvije krave muzare i još jednu steonu junica, tako da će nam ovo biti druga steona junica“, kazala je Šebek.

Da ostanu na selu

Sekretar Sekretarijata za preduzetništvo i ekonomski razvoj Džafer Gusinjac kaže da će Opština kontrolisati sprovođenja ove mjere, pošto vlasnici steonih junica, pet godina ne mogu otuđiti grlo i podmladak.

– Na ovaj način želimo podići rasni nivo stoke na području opštine. Nadam se da će ova mjera motivisati seosko stanovništvo za ostanak na gazdinstvima i ozbiljnije bavljenje poljoprivredom i sprečavanje migracije stanovništva sa seoskog područja. Takođe, nadam se da će ovo biti početni korak u formiranju mini farmi i uslov za ozbiljno bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, rekao je Gusinjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari