Ozbiljna diplomatska kriza između Britanije i Rusije odjeknula je prekjuče Evropom, jer je London zatražio solidarnost od svojih partnera iz EU, a Moskva ih je upozorila da se ne mešaju. Britanija nije uspela da dobije momentalan, jednovremen odgovor koji je tražila. Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je brz odgovor od Portugala koji trenutno predsedava EU, koji bi izrazio zajednički evropski stav kojim se Moskva osuđuje za nedostatak saradnje povodom istrage ubistva Aleksandra Litvinjenka.

Ozbiljna diplomatska kriza između Britanije i Rusije odjeknula je prekjuče Evropom, jer je London zatražio solidarnost od svojih partnera iz EU, a Moskva ih je upozorila da se ne mešaju. Britanija nije uspela da dobije momentalan, jednovremen odgovor koji je tražila. Ministarstvo inostranih poslova zatražilo je brz odgovor od Portugala koji trenutno predsedava EU, koji bi izrazio zajednički evropski stav kojim se Moskva osuđuje za nedostatak saradnje povodom istrage ubistva Aleksandra Litvinjenka. Ali, portugalski premijer Žose Sokrateš nije uspeo da postigne konsenzus sa svojim kolegama, evropskim liderima.
U međuvremenu, portugalski ministar spoljnih poslova Luis Amado više puta je naglasio da je reč o „bilateralnom pitanju“ između Britanije i Rusije. Francuska je izrazila posebno otvorenu podršku, ali zvaničnici nemačkog ministarstva inostranih poslova smatraju da je Britanija previše burno reagovala time što je odlučila da protera četvoricu ruskih diplomata. Ostali evropski lideri čekaju na ruski odgovor pre donošenja odluke o tome kako će reagovati. Odgovor je prekjuče odložen, ali je Moskva obećala da će odgovor biti „ciljan i odgovarajući“. Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruškov izjavio je da će Moskva „uskoro“ informisati Veliku Britaniju o svojim kontramerama, ali je dodao da će uz bilo koji odgovor biti uzeti u obzir interesi običnih britanskih turista i biznismena. Ruski ambasador u Londonu Juri Fedotov rekao je da za odgovor „treba vremena“. On je rekao: „Mi smo ozbiljni ljudi“. Gruškov je nagovestio da će Moskva pokušati da izoluje vladu Gordona Brauna od njenih partnera u EU, princip koji je Rusija uspešno sprovela u delo kada je reč o snabdevanju energijom i gasom. On je rekao da Britanija koristi ubistvo Litvinjenka zbog svojih „sebičnih i unilateralnih“ razloga. „Britanija će apelovati na solidarnost u okviru EU“, rekao je Gruškov. „Nadamo se da će zdrav razum preovladati u EU i da zemlje članice Unije neće pokušati da odnose Rusije i EU pretvore u alatku za postizanje unilateralnih političkih ciljeva. Ti ciljevi nemaju ničeg zajedničkog sa stvarnim partnerskim interesima EU i Rusije“, rekao je Gruškov.
Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband već je osigurao snažnu podršku Francuske u naporima da se obezbedi izručenje Andreja Lugovoja, bivšeg agenta KGB optuženog za ubistvo Litvinjenka. Zvaničnik Bernara Kušnera prekjuče je rekao: „Ubistvo britanskog državljanina na tlu Velike Britanije, uz korišćenje supstance koja dovodi u pitanje živote na hiljade drugih ljudi, posebno je ozbiljno pitanje. Pozivamo Moskvu da odgovori na zahteve britanske pravde na konstruktivan način kako bi izvršioci ovog zločina bili privedeni pravdi i kažnjeni“.
Ipak, odgovor Berlina bio je mnogo oprezniji. Braun se u ponedeljak sastao s nemačkim kancelarom Angelom Merkel i ponovio britanski poziv da „akcija mora biti preduzeta“ povodom izručenja Lugovoja, ali je odgovor Merkelove bio mlak. Prema izvorima iz evropskih diplomatskih krugova, nemačko ministarstvo spoljnih poslova smatra da proterivanje ruskih diplomata i zamrzavanje bilateralnih pregovora o viznom režimu s Rusijom predstavlja preteranu reakciju. Zemlja s najvećom evropskom ekonomijom najviše bi izgubila opštim pogoršanjem odnosa EU i Rusije. Moskva na Nemačku gleda kao na svog najvažnijeg ekonomskog partnera i trgovinski bilans između dve zemlje porastao je za 37,7 odsto tokom prošle godine na 53,5 milijardi evra, s porastom nemačkog izvoza na 35 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari