U selu Stari Kostolac kod Požarevca, čiji su meštani godinama patili od nabujalih voda reke Mlave, gradi se odbrambeni nasip koji će sprečiti da se voda izliva, plavi ulice, dvorišta i kuće i nanosi ogromnu materijalnu štetu domaćinima. Radovi na odbrambenom nasipu, koji je uz pomoć grada Požarevca i Vlade Srbije počeo da se gradi u oktobru prošle godine, dobro napreduju, tvrdi predsednik Gradske skupštine u Požarevcu Miomir Ilić.


– Za sada sve ide po planu i smatram da će poslovi biti okončani u planiranom roku za godinu dana, kako je i predviđeno ugovorom sa izvođačima radova, naglašava predsednik Skupštine grada Miomir Ilić.

U Starom Kostolcu još su sveže uspomene od katasrofalnih poplava koje su u aprilu 2006. godine zadesile ovo pitomo stško selo kada je više od stotinu kuća bilo pod vodom a dve su se i srušile. Voda je bila toliko velika da se do kuća dolazilo čamcima i donosila hrana stanovništvu koje je ostalo zarobljeno u domovima. Mlava je ugrožavala meštane i narednih godina ali su oni uz danonoćnu borbu i pomoć mehanizacije sa kopova rudnika uglja u Kostolcu uspevali da se nekako odbrane i pretrpe manju materijalnu štetu. Mirko Marjanović žitelj Starog Kostolca a sada član Veća gradske opštine Kostolac, čija je celokupna imovina 2oo6. godine bila pod vodom, priča da su meštani zahvaljujući pomoći grada Požarevca i Vlade Srbije te štete donekle sanirali i sada su na dobrom putu da u periodu koji dolazi žive kao nomalan svet.

– U našem selu bilo je 350 domova a sada ih ima 250 jer su se mnogi baš zbog te vode odselili. I od tih 250 ima više od 40 domova pustih, praznih jer su se ljudi razbežali i otišli iz Starog Kostolca. Nama koji smo ostali nije bilo lako doći do potrebne dokumentacije i započeti gradnju ovog nasipa. Radila su se geološka ispitivanja terena, idejni i glavni projekat, eksproprijacija 29 hektara zemlje, a zatim preparcelacija u jednu parelu. Samo je eksproprijacija koštala 31 milion dinara a ukupno je u pripreme za početak radova uloženo oko 40 miliona dinara. Ne verujem da će ceo posao biti završen za manje od dva miliona evra jer sem nasipa treba uraditi i crpnu stanicu u Kobalovoj ulici, za pebacivanje vode iz jezera koje se stvorilo u Dunav. Takođe treba da se uradi 3 do 5 dubinskih bunara da bi se spustio nivo vode i meštani koji tu stanuju zaštitili od podzemnih voda, kaže Marjanović i dodaje da su prolećni radovi na nasipu počeli tek posle njegove intervencije.

Na nasipu, dužine tri kilometra koji žitelje Starog Kostolca treba da zaštiti od vode reke Mlave, ovih dana užurbano se radi. Od moćnih mašina preduzeća „Vodoprivreda“ iz Požarevca sve bruji i podrhtava tlo pod nogama. Radnik na jednoj od njih Jovica Radojković kaže da im na ruku ide lepo vreme i da se dnevno dosta uradi. Krajnji rok za okončanje svih poslova je godina dana, odnosno polovina oktobra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari