U okviru aktivnosti na afirmaciji obrazovanja na manjinskim jezicima, opštini Petrovac na Mlavi odobren je projekat Fondacije za otvoreno društvo pod nazivom „Mnogi mogu mnogo, niko sam ne može sve“.


Tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su učestvovali: predsednik Nacionalnog saveta nacionalne manjine Vlaha Radiša Dragojević, inače i predsednik ove komune, zatim načelnik opštinske uprave Bojan Modrlanović kao i Milica Ilić učesnik u projektu. Načelnik opštinske uprave Bojan Modrlanović je u obraćanju medijima rekao da je projekat usmeren na povećanje nivoa ostvarenja ljudskih i manjinskih prava u Republici Srbiji, a opština Petrovac na Mlavi je jedna od opština koja je uzela učešće u realizaciji ovog projekta. -Projekat će se, osim u opštini Petrovac na Mlavi, realizovati u još sedamnaest opština istočne Srbije. Suština projekta je da će se finansirati izdavanje određenog broja štampanih izdanja koja su usmerena na povaćanje i promociju obrazovanja na manjinskim jezicima, u konkretnom slučaju na Vlaškom jeziku“, rekao je Bojan Modrlanović i dodao da se očekuje da ovaj projekat omogući da se manjinski i većinski narod bolje upoznaja i da se pomogne u demokratizaciji našeg društva.

Milica Ilić istakla je da je opština Petrovac na Mlavi angažovala sve relevantne ustanove kako na lokalnom tako i na republičkom nivou. -S obzirom da se radi o projektu koji je fokusiran pre svega na mlađu populaciju, kako nacionalne Vlaške manjine, tako i većnskiog naroda, osnovni cilj projekata je smanjivanje jaza između većniskog i manjinskog naroda u jednom društvu. Naziv projekta jeste „Mnogi mogu mnogo, niko sam ne može sve“, u kome postoji simbolika jer opština uključuje relevantne ustanove i sa lokalnog nivoa i sa republičkog“, rekla je Ilić, koja je direktorka Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi i učesnica na projektu.

Projekat će trajati sedam meseci i za to vreme biće ostvarena dva cilja, dve skupine aktivnosti. Prva je usmerena na uspostavljanje platforme za sticanje uslova na pravo na jednakost u obrazovanju, što je najosnovnije i prvo pravo svake manjine.Druga skupina projekta se odnosi na promociju, poznavanje Vlaške kulture i tradicije, jačanje jednakosti i tolerantnosti prema manjinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari