Sa pobedničkim mentalitetom jednostavno se rodite ili ne. Miroslav Ćiro Blažević ga sigurno ima više nego dovoljno. Hrvatski stručnjak se posle odmora tokom Svetskog prvenstva, vratio u Kinu gde sa Šangajem pokušava da osvoji šampionsku titulu. U razgovoru za Danas, Blažević je govorio o svojim klupskim obavezama, ali se dotakao i nedavno završenog Mundijala u Južnoj Africi.

– U sredu smo izgubili od tima Milorada Kosanovića sa 2:1 u prvom kolu nastavka prvenstva. Još ne mogu da prebolim taj poraz. Iako smo trenutno vodeći na tabeli, ima dosta boljih ekipa od nas. Biće veoma teško da postanemo šampioni. Ja jesam borac i optimista, ali takvu iluziju ne bih smeo gajiti. Pa, oni imaju mitraljeze, a ja ćepušku – istakao je Blažević na početku razgovora.

Čime je Srbija „pucala“ u Južnoj Africi?

– Joj, jako mi je žao Srbije i mog prijatelja Antića. Najavili ste velike ambicije kada ste pobedili Nemačku, koja je igrala možda i najbolji fudbal na Mundijalu, ali ste se odmah pokakali u gaće. Pa, ne može Nemačku da pobedi bilo koja reprezentacija, Srbija je tada pokazala da ima kvalitet. Međutim, Antić nije ubedio svoje igrače da su najjači, nije ih psihološki spremio da se nose sa teretom favorita protiv Australije.

Portugalci su rezultatski lako prošli vašu Bosnu i Hercegovinu u baražu, ali se nisu proslavili. Šta im je nedostajalo?

– Ma, oni su sviranje k…. Nikada nisu ni bili svetski jaka selekcija. Portugalci mogu stići daleko samo ako naprave neku zvrčku, a na Svetskom prvenstvu to nije moguće. Istrošili su se na meni, nisu imali snage da ponove partije iz baraža.

Koliko je blizu ostvarenja priča o zajedničkoj kandidaturi Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine za domaćinstvo na Evropskom prvenstvu 2020. godine?

– Mi na Balkanu smo šampioni u priči, važno je da ima dobrih tema. Videćete, za neki dan ćemo govoriti već o nečemu drugom, nebitno da li je ostvarivo ili ne – zaključio je Blažević.

Džaji je mesto u Zvezdi

Blažević je posetio ekspediciju Crvene zvezde tokom prvog dela priprema u Sloveniji.

– Verujem u novo Zvezdino rukovodstvo, jer su je uzeli sa dna i polako je podižu. Najveća je to institucija na našim prostorima, želim od sveg srca da se što pre vrati na vrh. Moraju samo uključiti i moga prijatelja Džaju, jer je on veliki znalac. Ovo što se njemu radi velika je sramota, jer svakom funkcioneru koji je vodio i manji klub od Zvezde možete naći nešto da ga strpate u zatvor. Taj proces vode ljudi koji nemaju sluha za fudbalska pravila – jasan je Blažević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari