Posle dominacije u dvomeču s Genkom i nes(p)retno ispuštenog plasmana u plej-of kvalifikacija za Ligu šampiona, odnosno igre „maške i miša“ s Novim Pazarom, na startu domaćeg prvenstva, Partizan je vezao dve loše partije.

Protiv Šamroka su crno-beli prokockali pobedu, a protiv Slobode Point Sevojna remi, u Dablinu se panično branili poslednjih petnaestak minuta, a u Užicu još toliko jalovo kružili domaćinovom polovinom. Za namrštena lica navijača, komešanje u klupskim kancelarijama i podozriv stav javnosti prema kvalitetu radikalno izmenjenog tima srpskog prvaka, posle samo sedam mečeva, tri pobede, dva remija i dva poraza u novoj sezoni.

-Naši ljudi su kratke pameti. I kontradiktorni. Do juče su veličali igru protiv Genka, a sada nas sahranjuju posle drugog kola prvenstva i dablinskog remija koji nam daje ozbiljne šanse za prolaz u Ligu Evrope. Pre sedam dana smo dobijali pohvale za borbenost tokom svih 95 minuta meča s Novim Pazarom, a danas iste te igrače optužuju da neće da trče. Gde je tu istina?! Šta je razumna kritika, a šta loša namera?! Ali, kao što svako od vas ima pravo da misli i kaže šta hoće, tako ja tvrdim da je rano za konačne sudove. Na kraju se piše i briše – počinje priču dan posle poraza na Begluku trener Aleksandar Stanojević, s kojim je „parni valjak“ za sezonu i po osvojio tri trofeja i učestvovao u Ligi šampiona.

Neke stvari, ipak, ne valjaju. Šta vas kao najodgovornijeg za igru najviše brine u ovom trenutku?

-Istina je da nismo bili na svom nivou u Užicu i poslednjih 20-ak minuta u Dablinu. Činjenica je da smo mogli i morali bolje rezultatski proći u oba meča. Ne poričem ni jalove napade u dobrom delu drugog poluvremena sa Slobodom PS, previše upropašćenih zicera u meču s Šamrokom i na momente loše defanzivne reakcije u oba ta susreta. Ali, sve je to očekivano. Normalno je da ekipa sa petnaestak novih igrača oscilira iz meča u meč, čak i tokom jedne utakmice. Ono što me najviše brine, i na čemu ću najviše raditi, jeste činjenica da ne uspevamo da sačuvamo vođstvo. U redu je da se to jednom desi, ali nije dobro ako se ponavlja.

Kako biste (pr)ocenili dosadašnji učinak zadnje linije?

-Ajde da ne žurimo sa zaključima o liniji tima koja, zbog povreda i kartona, nijednu utakmicu nije odigrala u istom sastavu. Za meč u Užicu nisam mogao da računam na četiri povređena beka i jednog rovitog štopera. U tome treba tražiti objašnjenje za nedovoljnu sinhronizaciju na tom delu terena, greške pojedinaca i jeftine golove koje primamo.

Napadači su dobro krenuli, pa se uspavali. Šta se dešava s Eduardom, Jovančićem, Šćepovićem…?

-Kritikovao sam ih ze neshvatljive promašaje u Dablinu, ali ne bih individulano raspoređivao krivicu. Svi su zaslužni za uspehe i odgovorni za neuspehe. Proradiće i napadači.

Da li je ovaj prvenstveni poraz dodatno pojačao pritisak i tenziju pred revanš s Šamrokom?

-Ne vidim zašto bi jedan kiks, u ovako ranoj fazi sezone, usijavao atmosferu u svlačionici i klubu. Rezultatski pritisak bi bio veliki i da smo Slobodu PS dobili s 3:0. Nije nam taj poraz otvorio oči, i pre nedelje smo znali šta nam svima znači i koliko nam može doneti revanš s Šamrokom.

Mora li se proći irski šampion?

-Ništa se ne mora u životu. Ali, ekipa i klub koji se stalno bore za titulu i što dužu egzistenciju u Evropi moraju da uđu u neko od UEFA takmičenja. Kada to već nije Liga šampiona neka bude Liga Evrope.

Trenerska glava je uvek na „panju“? Da li ste spremni za njenu „seču“ u slučaju neuspeha u četvrtak?

-Uopšte ne razmišljam u tom pravcu. Prvo, zato što verujem u ekipu i eliminaciju Iraca, a drugo zbog toga što sam pre samo dva meseca potpisao novi ugovor s Partizanom. To valjda znači da klub računa na mene na duže staze – zaključuje Stanojević.

Uslovna kazna umesto suspenzije?

Saša Ilić i ekipa će OFK Beograd u nedelju izgleda, ipak, dočekati u Humskoj. Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije, koja je prošle nedelje „zbog nesportskog ponašanja navijača na meču s Novim Pazarom“ suspendovala stadion Partizana „za sve mečeve domaćih takmičenja“, sutra će se ponovo sastati i, kako nezvanično saznajemo, pomenutu odluku preinačiti u uslovnu kaznu s odgovarajućom novčanom sankcijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari