Postalo je već tradicija da KK Panatinaikos bazične pripreme sprovodi na Zlatiboru. Sigurno je da igrači grčkog prvaka ove godine najlepše uspomene nose sa turnira u Valjevu, na kome su imali prilike da se uvere da je košarka ipak sport broj jedan u Srbiji. Sinonim većine uspeha „atinskih zelenih“ gospodin Željko Obradović u razgovoru za Danas obrazložio je šta očekuje od ove sezone.

Početni deo priprema obavili ste u Srbiji gde ste i odigrali prve utakmice pred novu sezonu. Kakvo je Vaše mišljenje o samoj organizaciji turnira u Valjevu?

– Zahvalio bih se pre svega mom velikom prijatelju dr Đukanoviću na pozivu. Turnir u Valjevu bio je odlično organizovan. Imao sam prilike da se uverim da publika širom Srbije voli košarku i mislim da je to najveća dobit ovog turnira. Što se tiče ekipe Metalca, koja je bila domaćin turnira, njima bih poželeo mnogo uspeha u predstojećoj sezoni i iskreno se nadam da će postati stabilan prvoligaš. Imaju odličnog trenera Vladu Đurovića koji će im u tome dosta pomoći.

Na bazičnim pripremama na Zlatiboru Vašoj ekipi se priključio i Nemanja Aleksandrov. Koliko ste zadovoljni njegovim učinkom?

– Radi se pre svega o igraču koji je zbog povrede kolena pauzirao dosta dugo. Zbog obaveza kao i produženog odmora brojnih reprezentativaca pozvali smo Aleksandrova da nam se priključi pre svega u igri na dva koša. Zadovoljan sam kako je podneo popriličan napor. Mislim da će u novom klubu imati zapažen učinak.

 Pred novu sezonu doveli ste bivše igrače Partizana Nikolu Pekovića i Dušana Kecmana. Šta očekujete od njih dvojice u predstojećoj sezoni?

– Peković je prošle sezone pokazao da poseduje dobar kvalitet. Radi se o igraču koji ima sjajne motoričke sposobnosti. Svi znamo da je dominirao u Evroligi, nadam se da će slične partije ponoviti i u nastupajućem prvenstvu. Kecman je apsolutno zaslužio poziv u Panatinaikos. On je igrač koji svoje kvalitete podređuje kolektivu i unosi neophodan mir u igru. Mnogo očekujem od njih dvojce.

Panatinaikos će ove sezone biti jači za Drua Nikolasa koji je igrao u jakim evropskim klubovima. Koliko od njega očekujete?

– Nikolas je nastupao u Benetonu i Efesu, tako da se radi o beku šuteru kome način igranja u Evropi nije nepoznat. U pitanju je veoma kvalitetan igrač. Zadovoljan sam njegovim pristupom na treningu kao i na utakmicama. Polako se privikava na naš sistem rada.

Svedoci smo da su brojni evropski klubovi ove sezone angažovali kvalitetne NBA igrače. Da li je u pitanju samo trenutni eksperiment ili je rečo sistematskom pristupu?

– Lično mislim da je dovođenje NBA igrača veoma dobro za evropsku košarku. Očigledno je da je njima osnovni motiv novac i dokle god budu potpisivali veoma unosne ugovore, ne vidim ni jedan razlog da se angažovanje takvih igrača ne nastavi. Njima će igranje u Evroligi dobro doći a kvalitet evropske košarke će se podizati iz sezone u sezonu.

Znamo da ste veliki navijač Partizana. Koliko Vaš bivši klub može u novoj sezoni?

– Partizan je imao neverovatnu prošlu sezonu. U toku letnjeg prelaznog roka ostali su bez tri veoma bitna igrača (Palasija, Kecmana i Pekovića) i mislim da će im biti potreban jedan vremenski period da se novi košarkaši uklope u tim. Imao sam prilike da se uverim u kvalitet mladih igrača Partizana na turniru u Valjevu koje je sa klupe predvodio perspektivni trener Vladimir Jovanović. Odigrali su na veoma visokom nivou što me je zaista obradovalo. Verujem da će Vujošević stvoriti dobar tim koji će imati neophodan kvalitet da se ravnopravno suprostavi velikim evropskim klubovima. Niko nema pravo da nameće bilo kakav imperativ Partizanovim igračima jer su oni dokazali koliko vrede. Želim im puno sreće u novoj sezoni.

Dolazak Pešića u Zvezdu dobar je za srpsku košarku

Svetislav Pešić je, na iznenađenje mnogih, ove godine preuzeo Crvenu zvezdu. Kakvo je Vaše mišljenje na tu temu?

– Pešić će sigurno pomoći Zvezdi da se stabilizuje. Radi se o vrhunskom stručnjaku. Lično bih voleo da se obnovi staro rivalstvo između Partizana i Zvezde. Bitna je stvar što se takav trener vratio u Srbiju jer će se uz njegov rad brojni igrači afirmisati na pravi način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari